Blogi

15.12.2022

Sähkölaskujen alentamiseksi tarvitaan toimia välittömästi

Energiakriisi on saanut monet suomalaiset huolestumaan siitä, miten he saisivat ennätyssuuret sähkölaskunsa maksettua.  Peräänkuulutin eilen eduskunnan täysistunnossa toimia kotitalouksien tukemiseksi.

Nyt tarvitaan nopeita ja rohkeita toimia, jotka alentavat välittömästi kalliin pörssisähkön varassa olevien kotitalouksien sähkölaskuja. Ihmisillä on hätä. Monilla on aito pelko oman kodin menettämisestä tai taloudellisesta konkurssista. Sähköahdistus koettelee nyt toden teolla suomalaisia koteja ja yrityksiä.

Energiakriisi on saanut monet leikkaamaan sähkönkulutustaan. Pimeässä ja kylmässä istuminen ei ole kuitenkaan kestävä ratkaisu, ja sähköäkään ei voida säästää loputtomiin.

Monet sähköyhtiöt ovat hyötyneet tilanteesta käärimällä jättimäisiä voittoja, ja näihin ylisuuriin voittoihin tulee puuttua. Tein elokuun lopussa toimenpidealoitteen Energiaviraston valvontamandaatin laajentamiseksi energiayhtiöiden ylisuurten voittojen hillitsemiseksi. Kotitalouksien ahdinkoa voitaisiin helpottaa myös erilaisilla tukimalleilla.

Yksi vaihtoehto on suoraan sähkölaskuun siirrettävä tuki, joka on käytössä esimerkiksi Norjassa. Malli takaa jokaiselle tietyn määrän kohtuuhintaista sähköä ja on näin ollen nopea apu ahdingossa elävien perheiden hätään.

Myös muita vaihtoehtoja sähkön hinnan laskemiseksi tulee arvioida. Tilanteessa on kuitenkin toimittava nopeasti ja pitkäjänteisesti: energiakriisin ratkaiseminen on tärkeää myös jatkon kannalta. Pääministeri Sanna Marin on kutsunut ensi maanantaiksi koolle parlamentaarisen keskustelun sähkön hintakatosta, minkä lisäksi viisikko käsittelee asiaa vielä tämän viikon aikana.

On hyvä, että pääministeri kutsuu nopeasti parlamentaarisen neuvottelun koolle. Sähkökriisi ei valitettavasti tule päättymään tähän talveen, ja asian ratkaisemiseksi tarvitaan siksi koko eduskunnan ja hallituksen parlamentaarista yhteistyötä. Tärkeintä on nyt välittömästi löytää keinot auttaa tavallisia ihmisiä selviämään kylmän talven yli.