Blogi

28.9.2022

Arvokas vanhuus on ihmisoikeus

Tänään hallitus vastaa opposition välikysymykseen vanhuspalveluiden tilanteesta ja terveyspalveluiden kriisiytymisestä. Vaikka opposition syyttävä sormi kohdistuu välikysymyksessä nykyiseen hallitukseen, on sote-palveluiden kriisiytyminen pitkän aikavälin surullinen lopputulos.

Vääriä poliittisia linjauksia ja päätöksiä on tehty vuosikymmenten ajan eri hallituskokoonpanoissa, mutta myös kunnallisessa päätöksenteossa. Tulevaisuudessa valtavasta sote-palveluiden kokonaisuudesta vastaa hyvinvointialueiden vaaleilla valitut päättäjät, jotka jo nyt tuskailevat rahoituksen riittämättömyyden sekä henkilöstövajeen takia. 

Täällä Raahessakin olemme taistelleet toimivien lähipalvelujen, laadukkaan hoivan ja nyt viimeisimpänä terveyskeskuksen ja sairaalan yöpäivystyksen säilymisen puolesta. Alueellinen edunvalvonta on vuosien saatossa opettanut meille päättäjille, että vain vahvalla yli puoluerajojen toimivalla yhteistyöllä voimme saada tuloksia aikaan.

Koska huoli sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuudesta on meidän kaikkien yhteinen, odotan välikysymyskeskustelussa, että oppositiosta tulee syyttelyn sijaan rakentavia ja ratkaisukeskeisiä esityksiä. On selvää, että esimerkiksi säädetystä hoitajamitoituksesta ja sen rahoituksesta tulee pitää kiinni, vaikka joutuisimmekin tinkimään jonkin verran aikataulusta. Mitoituksella on kuitenkin henkilöstön jaksamiseen ja hoivan laatuun merkittävä vaikutus. Arvokasta ja hyvää elämää emme voi nimittäin taata ilman riittäviä ja oikeita voimavaroja. Sote-alan pito- ja vetovoimatekijät, kuten oikeudenmukainen palkkaus ja työssäjaksaminen on yhdessä saatava kuntoon ja tämä vaatii yhteiskunnalta myös taloudellisia panostuksia.

Tämänpäiväinen keskustelu on ajankohtainen myös siksi, että ensi viikolla vietämme valtakunnallista Vanhustenviikkoa ja -päivää. Viikon teemana on ”Yhdessä luontoon- joka iän oikeus”. Tähän oikeuteen meistä jokainen voi yhtyä, sillä puhdas luonto tuoksuineen, väreineen ja äänimaailmoineen voimaannuttaa ja rentouttaa ikään katsomatta. Myös Raahessa on ensi viikolla monipuolista ohjelmaa vanhuksille ja heidän läheisilleen. Samalla meillä tulevilla vanhuksilla on hyvä hetki miettiä, millaista arkea ja elämää haluamme itse kokea nyt ja tulevaisuudessa. Minkälaisia ratkaisuja ja päätöksiä meidän on tänään tehtävä, jotta jokaiselle voidaan turvata hyvä ja arvokas elämä loppuun asti? Hyvää tulevaa Vanhustenviikkoa jokaiselle.

Kolumni Raahen Seudussa 28.9.2022