Blogi

10.11.2021

Työn rajat ja etätyö

Korona-aika on muuttanut työelämää pysyvästi, mistä etätyön lisääntyminen on yksi merkki. Etätyö on toisaalta myös tehnyt entistä näkyvämmäksi ihmisten erilaiset työmarkkina-asemat.  Kaikkea työtä ei voi tehdä etänä, eikä kaikki työt muutenkaan jousta samalla tavalla kuin monet keskiluokan työt. Etä- ja lähityön jaossa onkin kyse monesti esimerkiksi yhteiskuntaluokasta ja muista hierarkioista.

On kuitenkin selvää, että etätyön lisääntyminen ei ole vain pandemian ajan ilmiö, vaan se on tullut osaksi työelämää pysyvämmin. Monella työpaikalla mietitään tänä syksynä erilaisia hybridimalleja, joissa etä- ja lähityö vuorottelevat. Monen työntekijän toiveissa on jatkaa etätyötä ainakin jonkin verran myös jatkossa.

Nyt onkin tarpeellista miettiä, miten lisääntyvä etätyö vaikuttaa lainsäädännön muutostarpeisiin, työpaikkojen toimintakulttuuriin, johtamiseen sekä työn ja muun elämän yhteensovittamiseen.

Lähtökohtaisesti voidaan ajatella, että työlainsääntö sopii etätyöhön sellaisenaan. On kuitenkin tärkeä painottaa myös sitä, että työnantajan tehtävä on huolehtia työntekijänsä terveydestä ja turvallisuudesta työssä myös, kun se tapahtuu etänä. Tärkeä kysymys on myös, mitä tapahtuu, jos monet työantajat alkavat tulevaisuudessa luopua työtiloista ja työtilat ovat tällöin lähtökohtaisesti ihmisten kotona.  Hyvin toimiakseen etätyökin tarvitsee tilaa. Muut mahdolliset kotona olijat eivät pysty olla kuin kotonaan, jos etätyöläisen kotikonttori on vallannut olohuoneen. Verotuksessa oleva työhuonevähennys ei kuitenkaan pitkälle auta. Oma työhuone kotona on valtava panostus, johon kaikilla ei ole varaa.

Etätyö tuo omat haasteensa myös työn ja muun elämän välisille rajoille. Jos työpaikka on koko ajan mukana myös tilassa, joka oli aiemmin vain yksityisen ajan käytössä, muuttuko työ- ja vapaa-ajan rajaaminen entistä vaikeammaksi? Tai jos työtä voi tehdä myös kotona, tehdäänkö sitä entistä enemmän myös silloin, kun oikeasti pitäisi olla potemassa flunssaa sängyn pohjalla? Tai tehdäänkö kotitoimistossa töitä myös silloin, kun sairaat, pienet lapset roikkuvat jaloissa?

Onkin tärkeä painottaa sitä, että esimerkiksi sairaan lapsen hoitovapaa on edelleen tärkeä oikeus, vaikka työnantaja vaatisi tai itseä houkuttaisi leikkiä työnsankaria ja vastailla sähköposteihin kuumeisten pikkulasten kanssa. Nämä ovat myös kysymyksiä, joita johdon tulisi työpaikoilla käydä pelisääntökeskusteluissa läpi ja kuulla myös työntekijöidensä toiveita. Parhaimmillaan erilaiset etä- ja lähityön yhdistelmät tuovat kuitenkin työntekijöille hyvinvointia edistäviä joustoja, joita soisi mahdollisimman monelle.