Blogi

27.10.2021

Raahe elää teräksestä

Kotikaupunkimme Raahen hyvinvointi nojaa edelleen vahvasti terästeollisuuden varaan. Tästä konkreettisena osoituksena ovat ne alueemme kymmenet yritykset ja tuhannet työpaikat, jotka elävät symbioosissa Rautaruukin eli nykyisen SSAB:n kanssa. Metallialan huippuosaaminen, vahva konepajateollisuus ja investoinnit vientiteollisuuteen ovat mahdollistaneet terästehtaan kilpailukyvyn säilymisen läpi vuosikymmenten suhdannevaihteluiden tai päästökaupan tuomista haasteista huolimatta.

Itse asiassa ilmastonmuutos ja kiristyneet ympäristövaatimukset ovat osaltaan siivittäneet tehtaan kehittymistä yhdeksi maailman puhtaimmaksi terästehtaaksi. Tämä kehitys jatkuu edelleen tehtaan siirtyessä vähitellen hiilineutraaliksi vetypelkistyksen tullessa mahdolliseksi teräksen valmistuksessa. Työpaikkojen säilyminen ja ilmastokriisiin puuttuminen eivät olekaan vastakkain, vaan molempia voidaan edistää.

Onneksi hallitus onkin tehnyt toimia, joilla vahvistetaan suomalaista vähähiilistä teollisuutta ja edistetään kestäviä työpaikkoja. Esimerkiksi Raahen terästehtaan SSAB:n osakkeiden siirtäminen Solidiumista suoraan valtion omistukseen osoittaa viisasta työllisyys-, ilmasto- ja omistajapolitiikkaa. Myös Pyhäsalmen kaivokseen sijoitettavaan pumppuvoimalaan investoidaan.

Onnistuneesta uraauurtavasta prosessista osoituksena mainittakoon ensimmäinen fossiilivapaasta teräksestä valmistettu Volvon valmistama maansiirtokone. Uudistustyö on siis täydessä käynnissä ja vaikka Björn ”Nalle” Wahlroos ennusti taannoin Taloussanomissa synkkiä pilviä SSAB:n tehtaan ylle, niin itse pidän tehtaamme tulevaisuutta valoisana. Tästä antaa vahvasti viitteitä myös tehtaan tekemä ennätyksellinen tulos. Tietysti globaalissa markkinataloudessa kaikki on mahdollista, mutta Suomen huoltovarmuudelle oman teräksen tuotannon säilyminen kotimaassa on strategisesti tärkeää.

Teräksen valmistus tulee meistä riippumattomista syistä kokemaan lähivuosina muodonmuutoksen ja tässä kehityksessä meidän on oltava etunenässä mukana. Vetytaloudesta voi syntyä Raaheen seuraava menestystarina, jossa edelleen maailman puhtain teräs on keskiössä. Uusia työpaikkoja syntyy uuden teknologian ympärille, vaikka perinteiset työpaikat tulisivatkin vähenemään. Terästeollisuuden ympärille on syntynyt lukuisia palvelualan työpaikkoja ja kotitalouksien ostovoima on alueellamme vahva. Myös kaupunkimme tarjoamat koulutus- ja hyvinvointipalvelut tarvitsevat tulevaisuudessakin rautaisia eri alojen työntekijöitä ja yrityksiä. Näistä edellytyksistä huolehtimisessa on meillä päättäjillä vastuu.

Julkaistu Raahen Seudussa 27.10.2021