Blogi

11.6.2021

Pyhäsalmen kaivoksen pumppuvoimalan rahoitus saatava kuntoon pikaisesti

Jätin tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen Pyhäsalmen kaivoksen pumppuvoimalan rahoituksesta.

Pyhäjärven kaupungissa sijaitsevan Pyhäsalmen kaivoksen toiminta on hiipumassa ja maanalainen kaivostoiminta loppuu tänä vuonna. Tällä on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, joihin varautuminen on välttämätöntä Pyhäjärven ja koko seudun elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi. Kaivokseen jo vuosia suunniteltu pumppuvoimala on erinomainen esimerkki kaivoksen uusiokäytöstä.

Pyhäjärven kaupunki on yhteistyötahoineen toistuvasti hakenut valtiolta kumppanuutta ja tukitoimia pumppuvoimalan rakentamiseksi. Kaivoksen uusiokäytön aikaikkuna on nyt kulumassa umpeen, sillä tukihakemuksen pitkä käsittelyaika tekee sijoittajille ja kehittäjätahoille hyvin vaikeaksi uusiokäytön jatkamisen jatkuvassa epävarmuudessa.

Kaivoksen uusiokäyttö on tärkeää alueen elinvoimalle ja Pyhäsalmen kaivoksen ainutlaatuinen ympäristö tarjoaa hyviä mahdollisuuksia tuotekehitys- ja testaustoiminnalle.

Myös työntekijöiden asiantuntemus on valtava voimavara, jota on järkevä hyödyntää myös tulevaisuudessa.

Pumppuvoimalan käyttämällä pumppuvesivoimatekniikalla on hyvä säätökapasiteetti ja pitkä elinkaari. Se on myös kustannustehokasta ja luotettavaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön on nyt pikaisesti tehtävä päätös pumppuvoimalan tuesta.