Blogi

8.3.2021

Kirjallinen kysymys ministeri Lepälle Leader-rahoituksen nostamisesta

Jätimme yhdessä seitsemän muun kansanedustajana kanssa kirjallisen kysymyksen maaseudun Leader-rahoituksen osuuden nostamisesta Suomen maaseudun kehittämisrahoituksesta kaudella 2021–27. Olemme kaikki eduskunnan kylätoimintaverkoston jäseniä ja olen itse verkoston puheenjohtaja.

Huoli maaseudun rahoituksen riittävyydestä pandemian jälkeisessä elvytystilanteessa yhdistää edustajia yli puoluerajojen, sillä allekirjoittajat tulevat kuudesta eri eduskuntaryhmästä.

Leader-rahoituksen tarve on suurempi kuin koskaan aiemmin. Maaseutu elää tällä hetkellä globaalin pandemian myötä uutta mahdollisuuksien aikakautta. Rahoitustason nostaminen auttaisi maaseudun yksinyrittäjiä sekä mikro- ja pienyrityksiä toipumaan koronashokista, turvaisi työpaikkoja ja yleishyödyllisessä toiminnassa helpottaisi nuorten hätää, vahvistaisi paikallisyhteisöjä ja loisi uusia polkuja hyvinvointiin.  

Leader-rahoituksella on voitu tehokkaasti tukea maaseudun uusien yritysten, työpaikkojen ja palveluiden syntyä jo yli 20 vuoden ajan. Päättyvällä rahoituskaudella 2014–20 Suomen 55 Leader-ryhmän tuella on luotu tuhansia uusia yrityksiä ja työpaikkoja. Leader-rahoituksen piirissä on noin puolet suomalaisista.

Suomi on aina pitänyt Leader-toimintaan kohdistamansa maaseudun kehittämisrahoituksen EU-säädösten edellyttämällä minimitasolla eli 5 prosentissa. Juuri nyt on se hetki, jolloin Suomen tulee nostaa Leader-rahoituksen osuus kymmeneen prosenttiin.

Monet muut EU-maat, kuten Viro, ovat tukeneet kansallisesti Leader-toimintaa suuremmalla tukiprosentilla, jotta tehokkaan Leader-toiminnan vaikuttavuutta on saatu vahvistettua. Suomalainen Leader-toiminta on kaikilla mittareilla arvioituna Euroopan huippua.

Kylätoimintaverkoston kirjallisessa kysymyksessä ministeri Lepälle kysytään, nostetaanko Leader-rahoitusosuus kymmeneen prosenttiin. Lisäksi kysytään, miten varmistetaan, että Leader-rahoituksen osuus saadaan riittävälle tasolle Suomen CAP27-rahoituksen maaseudun kehittämisen osuudesta.

Kirjallisen kysymyksen allekirjoittajat:

Katja Hänninen (vas.), Arto Pirttilahti (kesk.), Hanna Holopainen(vihr.), Anne Kalmari (kesk.), Antero Laukkanen (kd.), Anders Norrback (rkp.), Mirka Soinikoski (vihr.), Marko Kilpi (kok.)