Blogi

16.10.2020

Maksuton koulutus on tie ulos koronakriisistä

Lokakuun 15. päivä oli lasten yhdenvertaisuuden kannalta merkittävä päivä Suomessa, kun hallituksen esitys oppivelvollisuuden laajentamisesta sekä maksuttomasta toisesta asteesta annettiin eduskunnalle. Tulevaisuudessa toisen asteen oppimateriaalit ovat maksuttomia sen vuoden loppuun, kun nuori täyttää 20 vuotta.

Suomessa on pidetty tärkeänä, että koulutusjärjestelmä takaa etenemisen mahdollisuudet kaikille. Tämän takaa parhaiten maksuton koulutus kaikille. Se on paljon tehokkaampi ja oikeudenmukaisempi tapa kuin leimaava ja byrokraattinen tuki pienituloisille. Lisäksi varsinkin harvaan asutulla maaseudulla, missä koulumatkat ovat pitkiä, todella merkittävää on myös parannukset koulumatkatukeen.

Maksutonta toista astetta ovat ajaneet esimerkiksi lapsijärjestöt, joilla on valtavasti asiantuntemusta lapsiperheiden arjesta. Vaikka maksuttomuus on tärkeää erityisesti pienituloisille perheille, sillä on paljon merkitystä myös muille perheille.

Viiden lapsen äitinä tiedän henkilökohtaisestikin, miten paljon opiskeluun voi mennä rahaa monilapsisessa perheessä. Lisäksi elämässä voi aina tulla eteen myös yllättäviä taloudellisia vaikeuksia, minkä koronakriisi on nyt todella tuonut esille. Monissa perheissä vakaaltakin näyttäneeltä toimeentulolta on lähtenyt pohja pois. Nyt on entistäkin tärkeämpää, että panostamme perusasioihin, kuten maksuttomaan koulutukseen.

Koulutukseen panostaminen on siis koronakriisin jälkihoidossa entistäkin ajankohtaisempaa. Lasten tulevaisuuteen satsaaminen on oikeudenmukainen ja tehokas tie ulos kriisistä. Meillä ei ole varaa syrjäyttää yhtäkään nuorta. Hyvinvointivaltiossa ei ajatella, että kaikille lapsille tarjottavat maksuttomat oppimateriaalit on rahan tuhlausta.

Haluamme antaa viestin jokaiseen perheeseen, että Suomessa edelleen arvostetaan koulutusta ja halutaan kehittää koulutusjärjestelmää entistä paremmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Tämä uudistus on kuitenkin paljon enemmän kuin vain maksuttomat oppimateriaalit kaikille, sillä maksuton koulutus on parasta muutosturvaa myös elämän yllättävissä kriiseissä. Niitä voi tulla meille kaikille.