Blogi

23.6.2020

Vanhushoivan henkilöstömitoitus suitsii myös peruspalvelubisneksen ongelmia

Olen todella iloinen, että vanhushoivan sitova henkilöstömitoitus on nyt vihdoinkin toteutumassa.

Tämä kevät on ollut todella raskas yli 70-vuotiaille. He eivät ole voineet tavata läheisiään tai käydä harrastuksissa. Voidaan sanoa, että poikkeusolot ovat tehneet juuri tämän ryhmän keväästä erityisen poikkeuksellisen. Sen takia olen iloinen, että voimme kertoa juuri heille hyviä uutisia tänään, kun käsittelemme eduskunnassa hoivan laadun, ja siten myös ikäihmisten ihmisoikeuksien toteuttamisen kannalta aivan oleellista henkilöstömitoitusta.

Toivon, että sitova henkilöstömitoitus suitsii myös peruspalvelubisneksen ongelmia.

Kuten esimerkiksi Esperi Caren tapaus osoitti, bisneslogiikassa suurien voittojen tavoittelu tulee ensin ja vanhusten ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta tärkeä hyvä hoiva vasta kaukana perässä. Nyt kun myös yksityinen varhaiskasvatusketju Touhula nousi otsikoihin, olisi hyvä käydä kunnolla periaatteellista keskustelua siitä, miten bisnesajattelu sopii yhteen peruspalveluiden tuottamisen kanssa.

Epäkohtia vanhusten hoivassa ei esiinny ainoastaan yksityisellä puolella, mutta voittoa tavoittelevien suurien ketjujen palveluntuotantoon liittyy erityisiä ongelmia. Sekä varhaiskasvatuksessa että vanhustenhoidossa henkilöstön palkkataso on alempi kuin julkisella puolella.

Näillä naisvaltaisilla aloilla siirtyminen yksityiselle puolelle ei siis tuo parannusta palkkapussiin. Päinvastoin. Voitot revitään naisvaltaisten alojen matalia palkkoja entisestään polkemalla. Onkin tärkeää pohtia, miten peruspalvelubisnes vaikuttaa sukupuolten palkkaeroon.

Peruspalvelubisneksessä henkilöstö joutuu tekemään myös hoivatyöhön liittymättömiä työtehtäviä, kuten siivousta ja ruuanlaittoa.

Henkilöstömitoitus on myös työntekijöiden kannalta historiallinen päätös ja parantaa naisvaltaisen alan työoloja. Mitoitus koskee välitöntä asiakastyötä tekevää hoitohenkilöstöä. Välillisiä tehtäviä, kuten ruuanlaittoa ja siivousta varten tulee varata riittävä, erillinen resurssi. Henkilöstölle kuuluu oikeus tehdä työnsä hyvin ja sitä mitoitus turvaa.

Lisäksi suomalaista peruspalvelubisnestä näyttää pyörittävän yllättävän pieni piiri, jossa samat ihmiset hääräävät niin attendojen kuin touhuloidenkin taustalla.

En halua nähdä enää ensimmäistäkään vanhushoivan kohua. On aivan eri asia tehdä bisnestä myymällä vaikka kodinkoneita tai lomamatkoja kuin tuottamalla palveluita, jotka ovat oleellisia ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta vauvasta vaariin. Riittävä henkilöstömitoitus ja laadun valvonta ovat tärkeitä elementtejä arvokkaan elämän ja hyvän hoivan takaamiseksi jokaiselle.