Blogi

25.3.2020

Selviämme kriisistä yhdessä

Elämme aikaa, joka on täynnä avoimia kysymyksiä ja epävarmuutta. On ymmärrettävää, että tilanne, jossa on paljon ennakoimattomuutta aiheuttaa meissä ahdistusta. Me päättäjät saamme päivittäin huolestuneilta kansalaisilta toimeentuloon, arkeen ja työhön liittyviä kysymyksiä. Vaikka tässä poikkeuksellisessa ja uudessa tilanteessa emme niihin läheskään kaikkiin osaa vielä vastata, etsimme ratkaisuja koko ajan ja kuulemme ja jaamme ihmisten huolen.

Poikkeuksellisen tilanteen nopeat muutokset näkyvät hallituksen lähes jokapäiväisinä tiedotustilaisuuksina. Avoimuus ja tiedon jatkuva päivittäminen ovat ensiarvoisen tärkeäitä. Se lisää luottamusta ja vähentää epätietoisuutta. Viime viikolla hallitus joutui korjaamaan linjaustaan 1-3 -luokkalaisten lähiopetuksen järjestämisestä. Tämä aiheutti ymmärrettävästi opettajissa ja vanhemmissa turhautumista. Syy linjauksen muuttumisen taustalla oli kuitenkin merkittävä, eli oikeusvaltion ja perustuslain kunnioittaminen. Lakimme ei tunne virallisesti luetteloa kriittisistä aloista, eikä lasten erilainen kohtelu olisi ollut näin perustuslain mukaista. Hallituksen suositus ei kuitenkaan muuttunut miksikään, eli edelleen kaikki lapset, myös pienet koululaiset suositellaan pidettäväksi etäopetuksessa, jos vain mitenkään mahdollista. Perheet sekä opetuksen ja varhaiskasvatuksen työntekijät ovat joustaneet ja sopeutuneet uuteen haastavaan tilanteeseen uskomattoman hyvin.

Tällä viikolla hallitus lupasi käydä jatkuvaa vuoropuhelua kuntien johdon ja päättäjien kanssa, jotta kuntien tilanteeseen saadaan helpotusta. Tämä lupaus oli minulle kuntapäättäjänä tärkeä. Monissa kunnissa tilanne on ollut heikko jo ennen kriisiä ja nyt verotulot laskevat ja sosiaali- ja terveydenhuollon menot kasvavat. Lisäksi kuntien työntekijät ovat suurimmaksi osaksi juuri niitä, joiden työllä yhteiskuntaa tällä hetkellä pidetään kasassa.

Kukaan ei voi tällä hetkellä tietää, kuinka kauan poikkeuksellinen tilanne kestää, joten pitkäaikaisia vaikutuksia on myös mahdotonta tällä hetkellä arvioida. Tilanne on kaikille uusi. Hallitus tekee epävarmassa tilanteessa kuitenkin nyt kaikkensa, että kriisin erilaisiin vaikutuksiin pystytään saamaan helpotusta oli kyse sitten ihmisten toimeentulosta, jo valmiiksi vaikeassa asemassa olevien perheiden jaksamisesta tai kuntataloudesta.

Mutta valtiovalta ei pysty tähän yksin. Meidän kaikkien on kannettava vastuumme siinä, että epidemian huippua voidaan tasata. Tilanne on erityisen vaikea terveydenhoitojärjestelmällemme, jos sairaalahoitoa vaativia tapauksia tulee kerralla suuria määriä. Noudattamalla ohjeita ja suosituksia suojaamme erityisesti riskiryhmäläisiä, mutta myös meitä kaikkia muita. Haluan kiittää kaikkia alueemme vapaaehtoisia ruoka- ja muun avun toimittamisesta tarvitsijoille. Kaupunkimme tekee kaikkensa kuntalaisten terveyden ja toimeentulon varmistamiseksi sekä tilanteesta kärsivien pienten yritysten tukemiseksi. Selviämme tästä yhdessä.

Kolumni ilmestynyt Raahen Seudussa 25.3.2020