Blogi

14.2.2020

Haapaveden biojalostamo piristysruiske koko maakunnalle

Hallituksen raha-asiainvaliokunta on puoltanut tällä viikolla 24,5 miljoonan euron energiatuen myöntämistä Haapavedelle suunnitellun NordFuel Oy:n biojalostamohankkeelle. Energiatuki maksettaisi esityksen mukaan vuosina 2020-2023.

– Tämä on todella iso uutinen. Se tarkoittaa sitä, että uusi työllistävä ja ekologisesti kestävää taloutta vahvistava hanke on mennyt jälleen askeleen eteenpäin, kansanedustaja Katja Hänninen toteaa.

Biojalostamon työllisyysvaikutus on todella merkittävä. Laitosta rakennettaessa vaikutus on noin 300 henkilötyövuotta. Laitos puolestaan työllistäisi noin 70-80 henkilöä ja raaka-aineen hankintaketjuun syntyisi noin sadasta kahteen sataan uutta työpaikkaa.

– Olen niin iloinen, että vaikeassa taloudellisessa tilanteessa oleva Haapavesi saa näin merkittävän piristysruiskeen. Haapaveden lisäksi hanke tuo hyvinvointia ja vaurautta varmasti myös koko maakuntaan.

Suomen ilmastotavoitteiden kannalta on oleellista siirtyä vähähiiliseen talouteen, mikä vaatii lisäpanostuksia esimerkiksi biotalouteen. Biojalostamo tuottaisi noin 65 000 tonnia eli 83 miljoonaa litraa bioetanolia sekä 250 gigawattituntia biokaasua.

– Tarvitsemme kaikki keinot käyttöön, jotta saavutamme ilmastotavoitteemme aikataulussa. Hiilidioksidipäästöjä vähennetään noin 175 000- 187 000 tonnia biojalostamossa tuotetulla bioetanolilla ja biokaasulla. Laitoksen moderni teknologia on napakymppi myös ympäristölle. Tässä on todella hanke, jossa kaikki voittavat.

Lisätietoja: Katja Hänninen, etunimi.sukunimi@eduskunta.fi, 050 512 3325