Blogi

31.1.2020

Yhteisellä asialla

Aloitin yksitoista vuotta sitten Raahen kaupunginvaltuutettuna ja paljon on matkan varrella ehtinyt tapahtua. Kotikaupunkimme taloustilanne oli huono 2009 ja tänäänkin kamppailemme säästöjen ja leikkausten kourissa. Valtuustossa, lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa päätämme yhdessä kuntalaisten jokapäiväiseen elämään liittyvistä asioista, pienistä ja suurista. Päätökset kuvaavat meidän arvomaailmaamme ja niiden tulisi olla myös strategiamme mukaisia.

Olemme linjanneet, että olemme lapsiystävällinen Raahe, missä taataan ihana lapsuus turvallisessa pikkukaupungissa, missä kaikki on lähellä. Samoin strategiassamme todetaan, että Raahe on merellinen, historialtaan rikas ja teollisuudeltaan vireä pikkukaupunki elävine kylineen. Jos tämä strategia on tarkoitettu meidän kaikkien yhteiseksi työkaluksi ja punaiseksi langaksi, niin on pakko kysyä, että miten joulukuun valtuustossa päätetyt liikuntapuoleen kohdistuneet leikkaukset tukevat yhteistä linjaamme? Mielestäni ei mitenkään, ja siksi valtuustossa äänestettiin määrärahan lisäämisestä budjettiin. Tällä määrärahalla oli tarkoitus turvata muun muassa kylien jääkiekkokaukaloiden jäädytykset, valaistus ja hiihtoladut.

Demokratiassa äänestäminen kuuluu asiaan, mutta niin myös vastuun kantaminen omista päätöksistä. Jälkeen päin moni liikuntapuolen leikkauksia kannattanut valtuutettu näyttää ulkoistaneen poliittisen vastuunsa rakennetun ympäristön lautakunnan harteille ja ainakin osittain piiloutuu ymmärtämättömyyden ja tietämättömyyden verhon taakse. Herää kysymys, miten tämä on mahdollista, sillä kaikilla valtuutetuilla oli sama tieto säästöjen vaikutuksista käytettävissä ennen määrärahasta äänestämistä? Maaseudun ihmisenä olen järkyttyneenä seurannut, kuinka viimeisetkin palvelujen rippeet näyttävät nyt kyliltä katoavan ja huolestuneena mietin, kuinka harrastusmaksujen korotukset tulevat vaikuttamaan erityisesti lasten ja nuorten yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin liikkua.

Tämäkö on nyt kiitos aktiivisille ja talkoilla koko yhteiskunnan parhaaksi toimiville yhdistysten ja urheiluseurojen ihmisille? Eipä ole ihme, että usko ja luottamus meihin päättäjiin murenee. Nyt pitää löytyä poliittista rohkeutta ja suoraselkäisyyttä myöntää virheet ja myös korjata ne. Meidän tulee mahdollistaa kaikenikäisille kuntalaisille monipuoliset liikuntamahdollisuudet, eikä lyhytnäköisillä säästöillä vaikeuttaa terveellisiä harrastuksia. Jokainen euro, jonka investoimme ennaltaehkäiseviin palveluihin, maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Me päätämme yhdessä, millainen on tulevaisuuden Raahe. 

Kolumni julkaistu Raahen Seudussa 29.1.2020