Blogi

6.11.2019

Oikeudenmukaisuus verotuksessa ei toteudu

Tällä viikolla julkaistiin viime vuoden verotiedot. Median kiinnostus on tuttuun tapaan kohdistunut varsinkin suurituloisimpien listaan. Tänä vuonna uutta on kuitenkin se, että yli 200 suurituloista on saanut oikeuden kieltää tietojensa toimittamisen medialle verottajan EU:n tietosuoja-asetuksen tulkinnan takia. Verottajan tulkintaa on kritisoinut esimerkiksi hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää, jonka mukaan laki ei estä tietojen luovuttamista journalistisiin tarkoituksiin.

Miksi osa haluaa pitää tulotietonsa piilossa, on arvoitus. Olen sitä mieltä, että rahasta pitää puhua, oli sitä sitten vähän tai paljon. Asia on yhteiskunnallisesti merkittävä, sillä raha tuo vaikutusvaltaa ja verotiedot kertovat myös siitä, miten varallisuus jakaantuu yhteiskunnassa. Tiedot antavat pohjaa myös keskustelulle tuloerojen kasvusta, mikä on suomalaisille tärkeää. Suurin osa meistä haluaa elää yhteiskunnassa, missä tuloerot ovat pieniä.

Yhtä tärkeä on kuitenkin muistaa, että verotiedot eivät kerro läheskään koko totuutta äveriäimpien suomalaisten tilanteesta. Osingot muodostuvat verotettavasta ja verovapaasta osasta, ja jälkimmäiset puuttuvat verotilastoista kokonaan. Holding-yhtiöihin piilotetut sijoitustuotot eivät näy kenenkään tuloina ennen kuin varoja nostetaan yhtiöstä ulos. Verotettavaa tuloa voi lykätä myös sijoittamalla varat vakuutuskuoren kautta. Iso merkitys on myös sillä, että vaikka perinnöistä ja lahjoista maksetaan veroja, näitä verotietoja ei julkaista. Laittomasti veroja kierretään piilottamalla tuloja niin kutsuttuihin veroparatiiseihin. Paratiiseja nämä paikat ovat tosin vain talousrikollisille. Meille muille verojen härskin kiertämisen vaikutukset ovat kaukana paratiisista. Se tarkoittaa vain yhteisen hyvinvoinnin pohjan nakertamista.

Vasemmistoliitto tekee työtä oikeudenmukaisen ja avoimen verojärjestelmän puolesta. Tämä tarkoittaa sitä, että omistamista ja perimistä ei suosita työnteon kustannuksella. Verojen välttely keinotekoisen tulonmuuntelun kautta on saatava loppumaan. Ansio- ja pääomatuloverotus on yhtenäistettävä, jotta suurten pääomatulojen saajien suosiminen verotuksessa loppuu. Suurin osa kansasta kun ei voi muutella tulojaan pääomatuloiksi ja maksaa niistä sitten pienemmällä prosentilla veroja suurituloisten tapaan. Varallisuusveron palauttaminen on myös tärkeä tavoite verovapaisiin osinkoihin puuttumisen lisäksi. Oikeudenmukaisuuden näkökulmasta on tärkeää, että tuloveroalennukset kohdistetaan pieni- ja keskituloisille. Näin myös tuetaan varmimmin kotimaista kulutusta ja työllisyyttä.

Kolumni julkaistu Pyhäjokiseudussa 6.11.2019