Blogi

30.8.2019

Kirjallinen kysymys Postin työehtojen heikennyksistä

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen on tänään jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen koskien postin työntekijöiden työehtojen heikennyksiä. Posti ilmoitti 29.8.2019 siirtävänsä pakettilajittelunsa Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n mukaan työehtoshoppailun seurauksena pakettiliiketoiminnassa noin 700 työntekijän ja toimihenkilön työehdot heikkenevät ja palkka alenee keskimäärin 30 %, enimmillään jopa 50 %.

Hännisen mielestä kyseessä on valtionyhtiölle sopimattomasta työehtoshoppailusta.

– Postilla on yhtiönä ymmärrettäviä ongelmia kirjepostin vähenemisen ja lakisääteisten velvoitteiden täyttämisen kanssa. Lisäksi Postin kilpailijat käyttävät Postia huonompia työehtosopimuksia, mikä vaikuttaa Postin kilpailukykyyn. Postin markkinatilanteen muutoksen takia eduskunnan olisikin tärkeä keskustella perusteellisesti Postin tuloutustavoitteista ja sen mahdollisesta alentamisesta, Hänninen kirjoittaa.

– Postin työntekijät ovat kuitenkin huolissaan siitä, ovatko työehtojen heikennyksen kohteena seuraavaksi vuorossa loputkin Postin työntekijät. Postin niin kutsuttu työehtoshoppailu eli työntekijöiden mielivaltainen siirtäminen halvempien työehtosopimusten piiriin on hävytöntä työnantajapolitiikkaa, johon valtion omistajaohjauksen tulisi puuttua. Lisäksi toiminnan hävyttömyyttä alleviivaa se, että Postin Groupin palkka- ja palkkioselvityksen mukaan Posti Groupin toimitusjohtaja on yhtä aikaa tehnyt omissa tienesteissään ennätystilin yli 80 000 euron kuukausituloilla. Tilanteessa voisi jopa pohtia ennemmin toimenpiteitä Postin johtoa kohtaan työntekijöiden sijaan, Hänninen kirjoittaa.

Hänninen kysyy kirjallisessa kysymyksessään mihin toimiin hallitus ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri aikoo ryhtyä Postin työehtojen polkemisen estämiseksi ja aikooko hallitus arvioida uudelleen Postin tuloutustavoitetta muuttuneessa markkinatilanteessa.