Tällä viikolla olemme kuulleet järkyttäviä uutisia vanhusten hoivapalvelujen heikosta tilasta erityisesti yksityisellä puolelle. Esperi Caren toimitusjohtaja repii miljoonatulot samaan aikaan, kun asiakkaat eli kaikista heikoimmassa asemassa olevat vanhukset makaavat lääkepöhnässä märissä vaipoissa ja nälkiintyneinä. Ihmisen piti kuolla hoitovirheen vuoksi, ennen kuin Kristiinankaupungin surullisen kuuluisa hoivakoti suljettiin. Vakavia puutteita on paljastunut myös Attendon hoivakodeissa.
Ei voi sanoa, että ongelmat olisivat tyypillisiä vain yksityisen puolen toimijoille. Myös julkisen puolen palveluissa on parantamisen varaa. Olennaista on se, että ihmisen antamaa hoivaa ei voi tehostaa loputtomiin. Yksi ihminen ei voi hoitaa kymmentä vanhusta viiden sijaan, vaikka työnantaja käskee tai edes vaikka palkka tuplataan.
Valitettavasti näyttää siltä, että säästöjä haetaan aina henkilöstöä vähentämällä välittämättä hoidon laadusta tai henkilöstön jaksamisesta. Mikään laki ei määrittele sitä, montako hoitajaa potilasta tai asiakasta kohti työvuorossa pitää olla. Mitoituksesta on kyllä suosituksia, mutta niiden noudattamatta jättämisestä ei sanktioida, mikä johtaa siihen, että suosituksia rikotaan käytännössä koko ajan sekä yksityisellä että julkisella puolella.
Henkilöstömäärän ajaminen minimiin johtaa taas hoitajien kuormitukseen ja uupumiseen. Tämä yhdistettynä työn vaativuuteen nähden matalaan palkkaan ajaa ammattilaisia suuntamaan uudelle uralle. Hoitajilla on lain mukaan velvollisuus ilmiantaa työntekijän laiminlyönnit, mutta esimerkiksi Esperi Caren tapauksessa työnantaja oli ryhtynyt vastatoimiin, kun henkilökunta oli toteuttanut ilmoitusvelvollisuuttaan. Hoivatyössä käytetään myös paljon keikkatyötä. Voi vain kuvitella, kuinka vaikeaa keikkatyöläisen on raportoida työnantajan laiminlyönneistä esimerkiksi henkilöstömitoituksesta työn menettämisen pelossa.
Olen käynyt tutustumassa vanhushoivan arkeen ja arvostan kovasti hoitajien työtä. He tekevät parhaansa taatakseen jokaiselle vanhukselle inhimillisen ja arvokkaan elämän loppuun asti. Tehtävämme on mahdollistaa laadukas hoiva kirjaamalla hoidon vaativuutta vastaava ja riittävä henkilöstömitoitus sitovaksi lakiin ja saattaa kuntoon myös hoivan valvonta.
Hallituksen sote-esitystä voi luonnehtia Suomen historian suurimmaksi sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämishankkeeksi, joka toteutuessaan lisäisi yksityisten terveysyritysten osuutta paitsi vanhusten palveluissa, myös kaikessa muussakin terveydenhoidossa. Näin ei saa käydä, sillä ihminen ei ole kauppatavaraa.
Kirjoitus on julkaistu Raahen Seudussa 30.1.2019