Sipilän hallitus on viemässä eteenpäin esitystä heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Kyseinen esitys koskisi yli 90 prosenttia maan noin 350 000 yrityksestä, joissa työskentelee yli 200 000 palkansaajaa. Esitetty heikennys on ristiriidassa perustuslain yhdenvertaisuutta koskevan 6. pykälän kanssa, jossa vaaditaan edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa yhteiskunnallisessa toiminnassa ja työelämässä, erityisesti palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä.
Hallituksen esitys muuttaa työsopimuslakia ja heikentää yksilöperusteista irtisanomissuojaa koskee erityisesti naisvaltaisten alojen, kuten palvelualojen ja julkisen sektorin työntekijöitä. Tämä uhkaa työelämän tasa-arvoa ja lisää sukupuolten välistä eriarvoisuutta työmarkkinoilla, kuten KIKY-sopimuksen lomarahaleikkauksetkin.
Esitys irtisanomissuojan heikennyksestä kohdistuu erityisesti palvelualojen ja julkisen sektorin työntekijöihin siksi, että näiden alojen työehtosopimuksista puuttuvat lähestulkoon kokonaan irtisanomissuojaa koskevat määräykset. Aloilla työskentelevästä työvoimasta lähes 70 prosenttia on naisia. Hallituksen esitys ei noudata perustuslain edellyttämää sukupuolten välisen tasa-arvon toteuttamista.
OECD:n selvityksen mukaan Suomen irtisanomismenettely on 9. heikoin yli 34 maan joukosta. Irtisanominen on jo nyt Suomessa helppoa ja halpaa muuhun Eurooppaan verrattuna. Tämä on synnyttänyt EU:n sisälle kahdet työmarkkinat ja heikentänyt suomalaisen työntekijän asemaa silloin, kun yrityksen on pitänyt vähentää tuotantoa Suomesta tai muualta Euroopasta. Koska irtisanominen on ollut huomattavasti helpompaa ja halvempaa Suomen tuotantolaitoksista kuin Keski- tai Etelä-Euroopasta, on irtisanomistoimenpiteitä kohdistettu Suomeen. Tämä heikentää Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä.
Suomessa sukupuolten välinen palkka-ero on EU:n kahdeksanneksi suurin, 17,3 prosenttia. Viime vuonna naisten palkanmaksu loppui 3. marraskuuta.
Hallituksen olisikin korkea aika siirtyä työelämän heikennyksistä työelämän kehittämiseen. Sukupuolten välistä palkka- ja työelämän tasa-arvoa ei saavuteta kohdistamalla uusia heikennyksiä naisvaltaisten alojen työntekijöihin.
Hallituksen esitys irtisanomissuojan heikennyksestä on sekä yhdenvertaisuus- että tasa-arvokysymys, joka lisäisi työelämän eriarvoisuutta ja loisi epävarmuutta työmarkkinoille. Irtisanomissuojalla on tarkoituksensa suomalaisessa sopimusyhteiskunnassa, jossa lain tarkoitus on suojata heikommassa asemassa olevaa.
Kolumni on julkaistu Raahen seutu-lehdessä 29.8.2018