Kesäkuussa monet suomalaiset saavat lomarahan. Se on monelle pitkään odotettu helpotus taloudelliseen tilanteeseen. Kuitenkin hallituksen ajama kikysopimus vie pienipalkkaisten työntekijöiden lomarahoista jopa satoja euroja.
Kilpailukykysopimus leikkaa valtion ja kuntien työntekijöiden lomarahoja 30 prosenttia vuosina 2017–2019. Leikkaus koskee yhteensä 500 000 kuntien ja valtion työntekijää. Yle uutisoi sunnuntaina porvoolaisesta keittäjästä Ritvasta, joka oli laskenut leikkauksen vievän häneltä jopa 400 euroa. Tämän takia Ritvalta jää uudet silmälasit hankkimatta.
Vasemmistoliitto oli ja on edelleen ainoa eduskuntapuolue, joka vastustaa kikyä. Kaikki muut ovat hyväksyneet sen.
Oikeisto on kampanjoinut lomarahoja vastaan aina. Lomarahoja nimitetäänkin usein virheellisesti ”palkanlisäksi”, mikä saa lomarahat kuulostamaan joltain ylimääräiseltä luksukselta. Näin asia ei ole, vaan todellisuudessa lomarahat ovat verotettavaa palkkaa siinä, missä kuukausipalkkakin. Lomaraha muine palkanosineen muodostaa työntekijän vuosiansion, minkä perusteella verotuskin määräytyy.
Kikyn takia esimerkiksi alle 2000 euroa kuukaudessa tienaava siivooja menettää vuodessa 431 euroa ja noin 2600 euroa kuukaudessa tienaavat lastentarhanopettajat ja lähihoitajat yli 560 euroa vuodessa. Leikkauksia kompensoivat veronkevennykset jättävät kuitenkin kaikista pienituloisimmat eläkeläiset ja työttömät miinukselle ja hyödyttävät suhteellisesti eniten hyvätuloisimpia.
Esimerkiksi kahden lapsen yksinhuoltajalta jää todennäköisesti kesälomareissu tekemättä, koska lomarahoja leikattiin, lapsilisistä on otettu ja asumiskustannukset ovat nousseet.
Kikysopimus on paitsi etenkin julkisen sektorin pienipalkkaisia naisia epäinhimillisesti kurittava leikkaus, myös talouspoliittisesti järjetön toimenpide. Julkisen talouden suunnitelmasta käy ilmi, että kikyn hinta veronmaksajille on 800 miljoonaa euroa. Se vähentää valtion verotuloja, pienentää kokonaiskysyntää ja heikentää työllisyyttä. Kikyä ajaneet eivät ole kyenneet selittämään, että miten pienipalkkaisten keittäjien, siivoojien, hoitajien ja opettajien palkanalennukset parantavat vientiteollisuuden kilpailukykyä.
Kikystä huolimatta toivotan kaikille hyvää kesää!
Kolumni on julkaistu Raahenseudussa 31.5.2017