Blogi

8.2.2017

Kulkeehan posti jatkossakin?

Postin tilanne herättää suurta huolta meillä pohjoisessa.  Suomussalmen torilla eräs rouva tuli huolestuneena luokseni. Hän kysyi, voiko tulevaisuudessa enää luottaa, että tieto lääkäriajasta tulee ajoissa. Tämä huoli on todellinen. Me emme saa unohtaa ikääntyviä suomalaisia. Jokaisella ei ole sujuvaa digitaalista osaamista.

Ministeri Berner esitteli tänään eduskunnalle postilain uudistamista. Esityksessä heikennetään meidän jokaisen peruspalvelua ja asetetaan ihmiset eriarvoiseen asemaan. Kirje saisi jatkossa viipyä matkalla nykyistä pidempään. Ensilukemalta vaikuttaa siltä, että harvaan asutulla alueella tilanne olisi parempi, kun viisipäiväinen jakelu säilyy. Mutta kun pykälät kertovat toista. Onko niin, että päivän lehti tuleekin perille vasta ylihuomenna, jos kirjepostia ei ole? Tämäkin lakimuutos taitaa lopulta iskeä kovimmin syrjäseutujen ihmisiin.

Postitoiminnan kilpailutus sanomalehtien varhaisjakelun ulkopuolella ei kuulosta järkevältä. Se vain lisää byrokratiaa ja kuluja, ja kurittaa työntekijöitä. Kuluttajien postimaksut nousevat.

Hallitus perustelee tätä uudistusta norminpurkutalkoillaan. Oikeasti tämä Bernerin esitys heikentää suomalaisten palveluita ja päinvastoin lisää byrokratiaa.

Erityisesti olen huolissani työntekijöiden tilanteesta. Valtion on oltava vastuullinen omistaja ja työnantaja. Kilpailutuksen seurauksena työntekijöiden tilanne muuttuu entistä epävarmemmaksi. Oma työ on vaakalaudalla jokaisen kilpailutuksen kohdalla. Me emme voi rakentaa peruspalvelua tällaisen työntekijöiden kyykytyksen varaan.

Mikä on Postin tarkoitus? Onko se ruohonleikkuu tai hoivapalvelut? Ei. Kyllä se on peruspalvelu: postin kuljettaminen. Postin pitää kulkea luotettavasti ja turvallisesti. Postilain uudistamisen kytkeminen liikenteen palveluiden kokonaisuudistukseen herättää kysymyksiä. Mitä palveluita aiotaan yhdistää? Mistä säästöjä on tarkoitus hakea? Joku säästöt aina maksaa.

Ruohonleikkuussa, koulukuljetuksissa tai kotihoidossa on jokaisessa oma ammatillinen osaamisensa, eikä niitä voida noin vaan yhdistää postin keräilyyn ja jakeluun. Pelkään, että säästöjä haetaan työntekijöiden selkänahasta heikentyvinä työehtoina ja madaltuvina pätevyysvaatimuksina, suomalaisten taskuista nousevina postikuluina sekä heikentämällä meidän jokaisen peruspalvelua.

Tästä esityksestä on vaikea löytää kiitettävää. Tulemme käymään tämän huolella läpi liikenne- ja viestintävaliokunnassa.