Blogi

29.12.2016

Parempaa uutta vuotta

Pian päättyvä vuosi 2016 ei ole ollut helppo. Jouluna ajatukseni ovat olleet heidän luonaan, jotka ovat vuoden aikana menettäneet läheisen ihmisen. Kulunutta vuotta leimaa mullistukset, levottomuudet ja konfliktit. Olemme joutuneet todistamaan esimerkiksi lukuisia terrori-iskuja, Syyrian lasten epätoivoa, Trumpin nousua USA:n presidentiksi, brexitin ja Turkin vallankaappausyrityksen.

Myös kotimaatamme on väkivaltaisuuksien, kuten natsismin nousun lisäksi kohdannut moni kolahdus. Lukuisat pienitulosiin ja peruspalveluihin kohdistuvat leikkaukset ovat heikentäneet yhteiskuntaamme.

Vuoden 2016 valtiopäivillä eduskunta hyväksyi 257 hallituksen esitystä. Näistä monet olivat viimeviikkoina hyväksyttyjä budjettilakeja, joissa muun muassa leikattiin työttömyysturvaa, eläkkeitä, opintotukea, lääkekorvauksia, lapsilisiä, kotihoidontukea, eläkeläisten asumistukea, sairauspäivärahoja ja vammaisetuuksia.

Myös palveluista leikattiin. Tästä viimeisin esimerkki on päivystysuudistus, joka on pienten paikkakuntien palveluita heikentävää säästö- ja keskittämsipolitiikkaa. Se heikentää sote-palveluita niin Vaasassa, kuin Pohjois-Suomessakin. Uudistus voi pahimmillaan johtaa Raahessa noin 50 työpaikan menetykseen, jos kaikki leikkaustoiminta keskitetään Ouluun. Periksi ei silti anneta ja taistelu sairaalamme puolesta jatkuu.

Kaikki puolueet Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta julkaisivat ennen vaaleja isot leikkauslistat. Vaalit olivatkin kilpalaulantaa siitä, mikä puolue leikkaa eniten. Leikkauksia siis osattiin odottaa, mutta silti hallituspuolueet ovat leikkausvimmassa pettäneet useat vaalilupauksensa.

Kokoomus lupasi, että koulutuksesta ei leikata. Tästä huolimatta hallitus heikentää kolutusta miljardileikkauksilla. Perussuomalaiset lupasivat, että pienituloisilta ei leikata. Nyt kuitenkin köyhiin kohdistetaan kipeimmät leikkaukset.

Tehkäämme siis töitä sen eteen, että vuosi 2017 olisi edellistä valoisampi meille kaikille. Nyt tarvitaan rauhan rakentamista ja yhteiskunnan kehittämistä leikkaamisen sijaan. Parempaa uutta vuotta 2017!

Kolumni on julkaistu Raahen Seudussa 28.12.2016