Blogi

1.9.2016

Mikä on totuus Finaviasta?

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin ympärillä kuohuu jatkuvasti. Milloin hän esittää yrittäjille lähes ympärivuorokautisia töitä, milloin lakkauttaa junaliikennettä tai haluaa poistaa taksiluvat. Vakavin syytös ministeriä kohtaan on kuitenkin puuttuminen valtionyhtiö Finavian sotkujen selvittelyyn.

Suomen lentokenttien toiminnasta vastaava Finavia teki vuosina 2009–2011 johdannaiskauppoja, jotka johtivat 34 miljoonan euron tappioihin. Finavian toimintaan on liittynyt muitakin epäselvyyksiä, mutta epäonniset johdannaiskaupat olivat piste iin päällä. Poliisi epäilee valtionyhtiön entisiä talouspäällikköä ja varatoimitusjohtajaa rikoksista.

Ministeri Bernerin roolista sopassa ei ole selvyyttä, mutta sen ainakin tiedämme, että ministeriö on puuttunut Finavian hallituksen toimintaan ”epäasianmukaisella tavalla”, minkä Valtiontalouden tarkastusvirasto on todennut raportissaan kesäkuussa. Vanhimmat johdannaiskaupoista ehtivät jo vanhentua, joten vahingonkorvaussyytettä ei enää voinut nostaa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja erosi viime vuoden lopulla vastalauseena ministerin toiminnalle.

Eilen julkisuuteen tulleen tiedon (LINKKI STT:n uutiseen) mukaan ministeriöstä on lähetetty kaksi sähköpostia, joissa Finavian hallitusta kiellettiin nostamasta kanteita. Sähköpostit eivät tiettävästi ole ministerin itsensä lähettämiä, mutta ministeri johtaa ministeriötä, joten ainakin poliittinen vastuu asiassa on hänen.

STT:n uutisen mukaan ministeriö on myös oma-aloitteisesti pyrkinyt sopimaan riidan tilintarkastusyhtiön kanssa. Ministeriö on siis toiminut valtion yhtiön hallituksen ohi, vastoin hyvää hallintotapaa.

Herää kysymys, miksei Finavian annettu nostaa vahingonkorvaussyytettä ja miksi riita tilintarkastuksesta haluttiin sopia. Miksi ministeriö puuttui valtionyhtiön hallituksen tapaan hoitaa asiaa, ja tiesikö ministeri Berner tästä? Jos tiesi, niin mitä taustalla oli, suojeliko ministeri jotakuta?

Eduskunnan tarkastusvaliokunta jatkaa asian käsittelyä, kun eduskunnan istunnot ensi viikolla alkavat. Toivottavasti tämä sotku saadaan lopulta selväksi.l