Blogi

4.5.2016

Hallituksen tasa-arvo-ohjelma on valtava pettymys

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen on pettynyt tänään julkaistuun hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan. Hallituksen mukaan tasa-arvon kannalta suurimpia ongelmakohtia Suomessa ovat palkkaerot, sukupuolen mukaan eriytyneet alat ja ammatit, lähisuhdeväkivalta sekä miesten suuret hyvinvointierot.

– Olen tasa-arvon ongelmakohdista hallituksen kanssa pitkälti samaa mieltä, mutta valitettavasti tasa-arvo-ohjelma ei anna kovin järeitä keinoja ongelmien poistamiseen. Hallitus tyytyy lähinnä selvittämään jo moneen kertaan selvitettyjä asioita sekä vaikuttamaan oppailla ja neuvoilla, vaikka sillä olisi kaikki lainsäädännölliset keinot käytössään, kansanedustaja Katja Hänninen sanoo.

Hännisen mukaan jo huhtikuussa julkaistu Samapalkkaisuusohjelma antoi viitteitä siitä, että hallitus ei ole tosissaan edistämässä sukupuolten välistä tasa-arvoa.

– Sitkeään naisten ja miesten väliseen palkkaeroon tulisi puuttua järein konstein, kuten naisvaltaisille aloille suunnattavilla erityisillä palkankorotuksilla. Lisäksi erityisesti vastentahtoista osa-aikatyötä tekevien aseman parantaminen on otettava tosissaan, Katja Hänninen vaatii.

Hännisen mukaan hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan kohdistui valtavasti odotuksia.

– Aikamoinen ihmeiden tekijä ohjelman olisikin pitänyt olla, jotta sillä olisi paikattu edes pieni osa siitä, mitä hallituksen politiikka on tehnyt tasa-arvolle. Hallitus on heikentänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa esimerkiksi leikkaamalla päivähoidosta. Perheen ja työn yhteensovittamista olisi ehdottomasti parannettava jakamalla perhevapaita tasaisemmin kohti 6+6+6 -mallia. Tästä hyötyisivät myös miehet, Katja Hänninen toteaa.

Hänninen on tyytyväinen, että ohjelmaan on kirjattu turvakotiverkoston vahvistaminen. Hän haluaa kuitenkin painottaa sitä, että kirjattuihin toimenpiteisiin on ohjattava myös resursseja.

– Turvakotipaikkoihin on saatava lisää rahoitusta. Suomessa on edelleen vain noin viidennes suosituksen mukaisista paikoista.

Hänninen on erittäin huolissaan hallituksen sitoutumisesta sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen.

– Tasa-arvo-ohjelmasta on vaikea löytää kunnianhimoa, sitoutumista ja rohkeutta. Toivottavasti tasa-arvo-ohjelman lupaus lainvalmistelun sukupuolivaikutusten arvioinnista toteutuu. Tähän asti hallitus on ollut laiska arviointia tekemään, vaikka oppositiosta vaikutusarviointeja on useasti vaadittu, Katja Hänninen toteaa.

Lisätietoja: Katja Hänninen, 050 512 3325, katja.hanninen@eduskunta.fi