Blogi

20.4.2016

Keskitetäänkö taksiliikenne suurten yrittäjien käsiin?

Tiedote 18.4.2016

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner esitteli tänään taksiliikenteen uudistusta. Uudistus sisältää esimerkiksi esityksen taksimatkan hintasääntelystä luopumisesta. Tällä hetkellä valtioneuvosto vahvistaa vuosittain taksimatkojen enimmäishinnat. Taksimatkan hinta tai sen määräytymisperuste pitäisi ministeri Bernerin mukaan kuitenkin edelleen ilmoittaa asiakkaalle etukäteen.

– Vaikka ministeri Berner piti tänään asiasta tiedotustilaisuuden, hallitus ei näytä olevan asiasta yksimielinen. Ministeri Soini on tänään viimeksi todennut, että taksiuudistus ei etene, kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Katja Hänninen ihmettelee.

Hänninen on huolissaan siitä, keskittyykö taksiliikenne harvojen, suurten yrittäjien käsiin, kun pienillä yrittäjillä ei ole mahdollisuuksia lähteä mukaan aggressiiviseen hintakilpailuun. Valtaosa Suomen taksiyrittäjistä on pienyrittäjiä, joiden asemaan vaikuttaa myös toimilupaa koskeva uudistus. Alle 10 000 euron vuosittaisella liikevaihdoilla voisi ajaa jatkossa ilman toimilupaa.

– Entä kuinka alhaalle taksikuskien palkat uudistuksella ajetaan? Katja Hänninen kysyy.

Liikenne- ja viestintäministeri perustelee taksimatkojen hintauudistusta sillä, että sääntelyn lopettaminen kannustaa kysynnän ja tarjonnan kautta joustavaan hinnoitteluun ja erilaisten tuotteiden tarjoamiseen.

– En ymmärrä, miten täysin markkinoiden armoilla oleva taksijärjestelmä takaisi kohtuuhintaiset taksipalvelut myös harvaan asutuilla alueilla, joissa kilpailua ei juuri olisi ja hinnat olisivat sen mukaiset. Hintojen vapauttaminen johtaisi väistämättä alueellisen eriarvoistumisen syvenemiseen. Tämä on taas kerran varsin mielenkiintoista aluepolitiikkaa keskustavetoiselta hallitukselta, Katja Hänninen toteaa.

Lisätietoja: Katja Hänninen, 050 512 3325, katja.hanninen@eduskunta.fi