Blogi

30.3.2016

VR:n irtisanomiset esimerkki huonosta omistajaohjauksesta

Kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Katja Hänninen on järkyttynyt valtio-omisteisten yhtiöiden huonosta henkilöstöpolitiikasta. Postilla on viimeisinä vuosina ollut useita jätti-irtisanomisia ja tänään VR ilmoitti uusimmista irtisanomisistaan. VR irtisanoo yli 200 henkilöä ja lisäksi lomauttaa henkilöstöä määräajaksi.

– Näyttää valitettavasti siltä, että valtio-omisteiset Posti ja VR näyttävät henkilöstöpolitiikassaan huonoa esimerkkiä muille. Toimintojen tehostaminen ei voi tarkoittaa sitä, että henkilöstöä jatkuvasti potkitaan ulos ja jäljelle jäänyt henkilöstö väsyy työtaakkansa alle, Katja Hänninen toteaa.

VR perustelee henkilöstön vähentämistä kilpailukyvyn ja asiakaslähtöisyyden parantamisella. Henkilöstön vähentämisellä rahoitetaan myös alkuvuonna voimaan tullut junalippujen hintauudistus.

– Ymmärrän kyllä VR:n tavoitteet, mutta keinot niiden saavuttamiseksi ovat kummallisia. Jos asiakkaille halutaan tarjota viihtyisiä junamatkoja, henkilöstön jaksamisesta huolehtiminen ja hyvä johtaminen ovat tärkeitä. VR:n henkilöstöpolitiikan raiteet vievät aivan väärään suuntaan.

Katja Hänninen ihmettelee pääministeri Sipilän vaisua otetta valtion omistajaohjauksesta. Hallitus puhuu kovaan ääneen työllisyysasteen nostamisesta ja samassa veneessä olemisesta, mutta antaa valtio-omisteisten yhtiöiden tehdä työllisyyden kannalta huonoja ratkaisuja ja epäreiluja johdon palkitsemisia.

– Hallituksen olisi nyt ryhdistäydyttävä omistajaohjauksessaan ja vaadittava VR:ltä ja Postilta vastuullisempaa henkilöstöpolitiikkaa. Kilpailun avaaminen ei ole ainoa keino synnyttää uusia innovaatioita. Niitä syntyy myös valtionyhtiöissä, jos johtaminen ja henkilöstöpolitiikka ovat kunnossa, Katja Hänninen muistuttaa.

Lisätietoja: Katja Hänninen, 050 512 3325, katja.hanninen@eduskunta.fi