Blogi

1.3.2016

Naiset maksavat kilpailukykysopimuksen

Kansanedustaja Katja Hänninen on huolissaan työmarkkinakeskusjärjestöjen kilpailukykysopimuksen esityksistä.

– Olen todella pettynyt kilpailukykysopimukseen, vaikka tiedän, että pakkolakipaketti olisi toteutuessaan vielä huonompi, Katja Hänninen toteaa.

Palkkoja alennetaan esimerkiksi vuosittaista työaikaa 24 tuntia pidentämällä. Työajan pidentämisen tavasta sovitaan tarkemmin työ- ja virkaehtosopimusosapuolten kesken.

– Tiedämme, että meillä on valtava joukko ihmisiä, jotka tekevät vastentahtoista osa-aikatyötä. Miksi työtunteja ei tarjota heille lisää? Silloin lisätunnit kohdistuvat niille, jotka niitä eniten tarvitsevat ja tuloerot kapenevat. Sen sijaan työajan pidennys kohdistetaan pakolla kokoaikatyötä tekeville. Onko tässä mitään järkeä? Katja Hänninen kysyy.

Yksi merkittävimmistä kysymyksistä on Hännisen mukaan julkisen sektorin lomarahojen leikkaus peräti 30 prosentilla. Lomarahojen leikkaus kohdistuu jo valmiiksi palkkakuopassa olevaan naisvaltaiseen, julkiseen sektoriin.

– Mihin on unohtunut tavoite miesten ja naisten samapalkkaisuudesta? Tasa-arvoinen palkkaus on ihmisoikeuskysymys, eikä sitä voi ohittaa kilpailukykyloikkiin vedoten. Neuvottelupöytiin tarvitaan nyt lisää naisia, Katja Hänninen vaatii.

Työnantajamaksujen siirtäminen työntekijöiden maksettavaksi heikentää ostovoimaa merkittävästi. Ostovoiman heikkeneminen näkyy heti esimerkiksi ravintola- ja matkailualan yrittäjien toimeentulossa. Verohelpotukset eivät myöskään ole Hännisen mukaan ratkaisu, koska ne loisivat vain lisää pienituloisiin kohdistuvia leikkauspaineita.

– Jos tavallisen palkansaajan on joustettava ja annettava omalla työllään ansaitsemastaan palkastaan jopa satoja euroja ”yhteiskunnan pelastamiseksi”, niin saammeko todella vastapainoksi lisää työpaikkoja ja verotuloja? Oikeudenmukaisempaa ja tehokkaampaa olisi veroremontin tekeminen. Kaikkia ansio- ja pääomatuloja on verotettava yhteisen progressiivisen taulukon mukaan ja erillisestä pääomatuloverosta on luovuttava sekä osinkoveroja kiristettävä, Katja Hänninen vaatii.

Lisätietoja: Katja Hänninen, 050 512 3325, katja.hanninen@eduskunta.fi