Blogi

2.12.2015

Turvallisuus kärsii synnytysten keskittämisestä

Eduskunta käsitteli vielä tänään kansalaisaloitetta, joka tähtää nykyisten synnytysyksiköiden säilyttämiseen. Synnytysyksikköjä on päivystysasetuksen vuoksi lakkautusuhan alla. Kansanedustaja Katja Hänninen on pettynyt, että kansalaisaloite ei saanut äänestyksissä taakseen kansanedustajien enemmistöä.

– Olen tehnyt vastaavan lakialoitteen viime vaalikaudella ja tietysti kannatan myös kansalaisaloitetta. Vaalilupausten perusteella Keskustan ja Perussuomalaisten riveistä olisi pitänyt tulla aloitteelle laaja tuki, mutta monen takki kääntyi tässäkin. Perussuomalaisista yksikään ei äänestänyt viime viikolla aloitteen puolesta, kansanedustaja Katja Hänninen sanoo.

Pitkien välimatkojen Suomessa synnytyksiä ei voida keskittää ilman, että matkasynnytysten riski kasvaa olennaisesti. Tutkimusten mukaan vastasyntyneellä on jopa kuusinkertainen riski kuolla matkasynnytyksessä. Suomi on tällä hetkellä yksi maailman turvallisimmista maista synnyttää, koska äitejä ja vauvoja hoitavat terveydenhoidon ammattilaiset.

– Miten äideille ja vauvoille taataan turvalliset synnytykset, kun välimatkat pitenevät ja synnytykset keskitetään jo nyt ruuhkautuneisiin suuryksiköihin? Katja Hänninen ihmettelee.

Synnytystoiminnan lakkauttaminen vaikuttaa myös sairaalan muihin toimintoihin. Vaarana on, että synnytysten loppuessa myös sairaalan muut palvelut loppuvat.

– Lisäksi sairaalat ovat monissa kaupungeissa isoja työllistäjiä, joten niiden toiminnan loppumisella on suuria vaikutuksia alueiden työllisyyteen ja vetovoimaan, Katja Hänninen muistuttaa.

Lisätietoja: Katja Hänninen, 050 512 3325, katja.hanninen@eduskunta.fi