Blogi

9.11.2015

Miten valinnanvapaus toimii syrjäseuduilla?

Kansanedustaja Katja Hänninen on huolissaan harvaan asuttujen alueiden palveluista tulevassa sote-uudistuksessa. Hallitus esitteli perjantaiyönä sovitun uudistuksen yksityiskohtia tänään maanantaina.

– Valinnanvapaus varmasti lisääntyy suurissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa, mutta miten käy syrjäseudulla? Heikkenevätkö palvelut entisestään, vaikka uudistuksen oli tarkoitus parantaa niitä? Katja Hänninen kysyy.

Hallitus on linjannut, että Suomessa toimii jatkossa 12 laajan palvelun sairaalaa, esimerkiksi Oulussa. Lisäksi edelleen toimii suppeamman palvelun keskussairaaloita, esimerkiksi Kajaanissa ja Kokkolassa.

– Kainuu on pystynyt hyvin vastaamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden vaatimuksiin väestörakenteesta ja pitkistä etäisyyksistä huolimatta. On tärkeää, ettei toimivaa Kainuun-mallia romuteta, vaan riittävät ja hyvät lähi- ja sairaalapalvelut varmistetaan jatkossa, Katja Hänninen sanoo.

Hallituksen mukaan maakuntajakoon perustuvat 18 itsehallintoaluetta järjestävät sosiaali- ja terveyspalvelut 15 sote-alueella. Eräiden tietojen mukaan Kainuuseen ei olisi tulossa omaa sote-aluetta, vaan se järjestäisi palvelut yhdessä Pohjois-Pohjanmaan itsehallintoalueen kanssa.

– Kiinnostavaa on, miten päätöksenteko tulee sujumaan. Itsehallintoalueen vaaleilla valittavan valtuuston täytyisi huolehtia sosiaali- ja terveyspalveluista yhdessä toisen itsehallintoalueen vaaleilla valittavan valtuuston kanssa, Hänninen pohtii.

Lisätietoja: Katja Hänninen, 050 512 3325, katja.hanninen@eduskunta.fi