Blogi

27.10.2015

Tarvitsemmme vastuullisempaa omistajaohjausta

SSAB ilmoitti viime viikolla aloittavansa yt-neuvottelut Raahen tehtaalla sekä Ruukki Construction – yksikössään. Raahen terästehtaan osalta yt-neuvottelujen piirissä on koko henkilöstö, eli 2455 henkilöä. Yhtiön mukaan vähennystarve on enintään 210 työpaikkaa.

– Työpaikkojen väheneminen oli odotettavissa, kun valtio-omisteisesta Rautaruukista tuli ruotsalaisen teräsyhtiö SSAB:n tytäryhtiö vuonna 2014. Olin huolissani fuusion työllisyysvaikutuksista jo tuolloin. Voimme vaan ihmetellä, miten työpaikkojen vähentäminen perusteollisuudesta tukee kotimaista työllisyyttä ja vientiteollisuuden kasvupyrkimyksiä, kansanedustaja Katja Hänninen ihmettelee.

Eilen valtio-omisteinen teräsyhtiö Outokumpu puolestaan ilmoitti antavansa potkut toimitusjohtaja Mika Seitovirralle, joka saa mukaansa irtisanomiskorvauksia noin 1,5 miljoonaa euroa. Keskipalkkainen suomalainen saisi tehdä lähes 40 vuotta töitä tienatakseen saman verran.

– Onko oikein, että koko ikänsä moitteettomasti työssään palvellut työntekijä saa lähteä kortistoon siksi, että osakkeen omistajille saadaan nostettua aina vain isompia osinkoja? Samalla kun hyvin työnsä tehneille duunareille jaetaan potkuja, huonosti työnsä hoitaneille toimitusjohtajille jaetaan muhkeita irtisanomiskorvauksia.

Hänninen vaatii, että valtio-omisteiset yhtiöt kantavat vastuunsa työllisyydestä ja pysyvät kohtuudessa tulostavoitteissaan. Hän vaatii myös valtion omistajaohjauksesta vastaavaan pääministerin ottavan kantaa yhtiöiden yt-neuvotteluihin ja johtajien kohtuuttomiin palkitsemisiin.

– Tehkää jotain pääministeri Sipilä. Laittakaa valtionyhtiöiden herrat kuriin ja osoittakaa kansalle, että vaaditte moraalia ja vastuunkantoa talouden ja työllisyyden kehityksestä myös toimitusjohtajilta, Hänninen sanoo.

Lisätietoja: Katja Hänninen, 050 512 3325, katja.hanninen@eduskunta.fi