Blogi

27.10.2015

Asumistuen leikkaus vai autoveron lasku?

Kolumni julkaistu Raahen Seudussa 27.10.2015

Samalla kun hallitus kurittaa pienituloisia eläkeläisiä, saamme lukea lehdistä, kuinka osa suurituloisista eläkeläisistä valittaa mielestään liian suuria veroja Suomessa ja muuttaa Portugaliin saamaan isot eläkkeensä puhtaana käteen. Näiden suurituloisten eläkeläisten paha mieli tuntuu absurdilta, kun tiedämme, että suuri joukko eläkeläisiä joutuu miettimään, riittävätkö rahat ruokaan ja lääkkeisiin.

Monesti, kun pienituloisista eläkeläisistä puhutaan jää huomaamatta, että eläkeläisnaisilla köyhyysriski on suurempi kuin eläkeläismiehillä. Järkyttävää on, että yli 75-vuotiaista, yksinelävistä naisista melkein joka kolmas elää alle köyhyysrajan.

Naisten pienempää eläke-euroa selittää monet asiat, joihin on nyt tärkeä puuttua:
miten puutumme nykyistä tehokkaammin miesten ja naisten palkkaeroon? Entä mitä teemme sille, että lastensaanti ei leikkaa kohtuuttomasti naisten eläkkeitä ja miten hoivaa jaetaan tasaisemmin sukupuolten kesken? Myös omaishoitajista noin 70 prosenttia on naisia, mikä saattaa olla yksi syy naisten miesten alempaan eläkeikään ja pienempään eläkekarttumaan.

Eläkeläisistä löytyy vanhuuseläkkeellä olevien lisäksi monenlaisissa elämäntilanteissa olevia eläkeläisiä. Nuoria, alle 30-vuotiaita jää joka päivä eläkkeelle, valtaosa mielenterveyssyistä. Miten hallituksen leikkaukset vaikuttavat tähän vahvasti syrjäytymisvaarassa olevaan porukkaan? Nämä nuoret tarvitsevat ennen kaikkea aikaa ja aikuisten tukea, ei heitä entisestään syrjäyttäviä leikkauksia. Lapsista ja nuorista huolehtiminen on meidän kaikkien tehtävä ja meidän kaikkien etu.

Eläkeläiset kyllä osallistuvat omalta osaltaan talkoisiin kuten ovat aina tehneet, mutta heilläkin on oikeus vaatia oikeudenmukaisia päätöksiä. Eläkeläisten asumistuen lakkauttaminen koskettaa myös vammaisia, joten on aivan oikeutettua kysyä, miksi tietoisesti kaikista heikoimmassa asemassa olevat ollaan valmiit syöksemään köyhyyteen. Hallitus voisi perua monia leikkauksiaan, jos luopuisi 200 miljoonaa euroa maksavasta autoveron laskusta. Nämä ovat arvovalintoja.

Kiitos Raahen Eläkeläisille aurinkoisista ja upeista 50-vuotisjuhlista!