Blogi

16.9.2015

Raideliikenteen alasajo uhkaa Suomen kilpailukykyä

VR ja liikenne- ja viestintäministeriö kertoivat eilen suunnitelmistaan hallituksen säästöjen toteuttamiseksi. Junaliikenne loppuu kokonaan 28 asemalta, liikennettä harvennetaan ja junareittejä lakkautetaan myös kokonaan.

Junaliikenne loppuu kokonaan esimerkiksi reitiltä Seinäjoki–Haapamäki–Jyväskylä. Reitillä on matkailukohteita, ja lisäksi junavuorot kuljettavat Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan nuoria koti- ja opiskelupaikkakuntien välillä. Itä-Suomessa ihmisten liikkuminen hankaloituu entisestään, kun yhteydet pohjoiseen ja länteen heikkenevät oleellisesti. Poikittaisliikenne on koko Suomen kannalta erittäin tärkeää.

– Junavuoroja ei voi lakkauttaa pelkkien yksittäisten reittien matkustajamääriä tuijottaen, vaan valtio-omisteisen yhtiön on arvioitava tilanne laajemmin. Vetoankin omistajaohjauksesta vastaavaan pääministeri Sipilään. Kehittäkää raideliikennettä, älkää lamauttako. Suomessa on pitkät välimatkat ja vain toimivan raideverkoston avulla voimme pitää koko Suomen elinvoimaisena ja kilpailukykyisenä, kansanedustaja Katja Hänninen sanoo.

Raideliikenne on tärkeää paitsi koko Suomen elinvoimaisuuden myös ympäristön kannalta. Hallituksen säästöt raideliikenteestä pakottavat ihmiset oman auton rattiin. Lisäksi tasa-arvon kannalta raideliikenteeseen satsaaminen on tärkeää, sillä se takaa liikkumisen vapauden myös autottomille ihmisille lapsista ikäihmisiin.

– Tasa-arvon kannalta on oleellista, että vaikka ihmisellä ei ole autoa vähävaraisuuden tai muiden syiden takia, hänellä on mahdollisuus liikkumiseen, harrastamiseen, asioiden hoitamiseen ja työssäkäyntiin. Tätä mahdollisuutta on edistettävä koko Suomessa raideliikenteeseen satsaamalla. Hallituksen säästötoimet vievät kehityksen aivan väärään suuntaan, Katja Hänninen toteaa.

Lisätietoja: Katja Hänninen, 050 512 3325, katja.hanninen@eduskunta.fi