Blogi

26.8.2015

Työntekijät unohdettu liikeaikalain kumoamisessa

Hallitus aikoo kumota kauppojen aukioloa säätelevän liikeaikalain. Kaupat sekä parturit ja kampaamot saisivat hallituksen esityksen mukaan olla jatkossa auki milloin vain. On mahdollista, että aukioloaikojen sääntely loppuu jo ensi vuoden alusta. Hallitus perustelee esitystään kilpailukyvyn parantamisella ja uskoo aukioloaikojen pidentämisen tuovan lisää työpaikkoja sekä lisätunteja alalle.

– Kun aukioloaikoja viimeksi vapautettiin, työpaikat keskittyivät suurempiin yksiköihin ja suuriin kaupunkeihin ja niiden reunuskuntiin. Nytkin on arvioitu, että liikeaikalain kumoaminen hävittäisi kauppakeskuksista pikkuliikkeet, joilla luultavasti olisi vaikeuksia vastata isojen kauppojen laajentuviin aukioloaikoihin. Tehtyjen työtuntien määrä on laskenut vähittäiskaupassa palkansaajaa kohden vuodesta 2010. Mihin hallituksen käsitys työtuntien lisääntymisestä perustuu? kansanedustaja Katja Hänninen ihmettelee.

Kauppojen aukioloaikojen vapauttamista ei voida katsoa vain kuluttajan näkökulmasta. 24/7 -yhteiskuntaan siirtymisen vaikutukset myös työntekijöiden arkeen on selvitettävä. Tällä hetkellä vuorotyötä tehdään eniten terveys- ja sosiaalipalveluissa, vähittäiskaupassa sekä majoitus- ja ravitsemusalalla. Noin joka kolmas palkansaaja työskentelee epätyypillisenä työaikana, eli aamuvarhaisella, iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on myös naiskysymys, sillä suurin osa kauppojen työntekijöistä on naisia.

– Hallituksen perusteluissa ei ole huomioitu, miten aukioloaikojen vapauttaminen vaikuttaa työntekijöiden arkeen. Monella vuorotyötä tekevällä vanhemmalla on jo nyt vaikeuksia löytää lapselle hoitopaikkaa ja osallistua lapsen harrastuksiin ja muuhun vapaa-aikaan töiden takia. Kuinka tätä arjen palapeliä helpotetaan, jos liikeaikalaki kumotaan? Miten saamme palvelut vastaamaan siihen, että yötyö lisääntyy? Liikeaikalain kumoamisen sukupuoli- ja lapsivaikutukset tulee pikaisesti selvittää, Katja Hänninen vaatii.

Lisätietoja: Katja Hänninen, 050 512 3325, katja.hanninen@eduskunta.fi