Blogi

3.6.2015

Työntekijästä on tehty syntipukki

Palvelualojen ammattiliiton PAMin liittokokousedustaja, Vasemmmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen kritisoi voimakkaasti Sipilän hallitusohjelmaan kirjattuja työelämän heikennyksiä sekä hallituksen tapaa kiristää tavallisia palkansaajia hyväksymään yhteiskuntasopimuksen vaatimukset. Kansanedustajan mukaan edellisellä vaalikaudella kiihtyneet hyökkäykset työntekijöitä kohtaan vain kovenevat, kun oikeisto sai vallan hallitusohjelmaansa paljon maltillisemmilla vaalilupauksilla.

– Yhtäkkiä tavallisista työssäkäyvistä suomalaisista on tullut kestävyysvajeen ja heikon taloustilanteen syntipukkeja, Hänninen ihmettelee.

– Vaikka Iltalehden esittelemä kiristyslista olisi uutisankka, jo hallitusohjelmassa asetetaan yhteiskuntasopimukselle ehdot, jotka ovat sanelupolitiikkaa ja kiristämistä. Niiden sanoma on, että jos ette suostu heikennyksiin, kostamme heikoimmassa asemassa oleville rankimman kautta ja lyömme 4 miljardin euron leikkauksien päälle 1,5 miljardin lisäleikkaukset.

Hänninen arvostelee hallitusohjelman työntekijöihin ja työttömiin kohdistettuja huononnuksia. Työnvastaanottovelvoitetta kiristetään, vuorotteluvapaata tiukennetaan ja ehkä poistetaan kokonaan, koeaikaa pidennetään ja alle vuoden työsuhteen saa solmia määräaikaisena ilman syytä. Jopa vuosilomalla sairastaminen kuluttaa enemmän lomapäiviä kuin ennen. Kokoomus ja EK jatkavat Keskustan ja Perussuomalaisten tuella myös työntekijöiden joukkovoiman murentamista, kun hallitus kannustaa paikallisen sopimisen lisäämiseen. Yhteiskuntasopimuksen – eli käytännössä tupo-sopimuksen – nimissä halutaan pidentää vuosityöaikaa 100 tunnilla, mikä on kirjaimellisesti palkanalennus.

– Kauppojen aukioloaikojen vapautus tulee aiheuttamaan ongelmia, jos kunnissa ei ole tarjolla riittävästi hoitopaikkoja lisääntyvissä vuorotöissä käyville. Tämä on jo ongelma monilla aloilla, kansanedustaja toteaa.

PAMin historiallinen ensimmäinen liittokokous päättyy tänään keskiviikkona Helsingissä.