Blogi

20.3.2015

Liitoille paremmat mahdollisuudet puuttua työpaikkojen rikkeisiin

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja PAMin edustajiston jäsen Katja Hänninen on pöyristynyt Tampereen Stockmannin yrityksestä korvata työntekijöitä talkoolaisilla kevään Hulluilla Päivillä. Hännisen mielestä ammattiliitoilla ja viranomaisilla pitäisi olla paremmat mahdollisuudet puuttua räikeisiin rikkeisiin työpaikoilla.

– Mitä härskimmin yritys toimii työntekijöitä kohtaan, sitä suurempi kynnys näillä on lähteä hakemaan oikeutta omilla kasvoillaan ja nimillään. Ammattiliitoille pitää saada joukkokanneoikeus, jotta ne voivat puolustaa työntekijöiden oikeuksia myös tällaisissa yrityksissä, kansanedustaja vaatii.

PAMin mukaan Stockmann palkkaa osa-aikaisia työntekijöitä eikä tarjoa lisätunteja nykyisille työntekijöille ja myös lomauttaa väkeä samaan aikaan.

– Työelämän pelisääntökeskustelut tulee saada uudestaan käyntiin. Lakkosakkojen moninkertaistamisen sijaan pitää keskustella siitä, miten lisätyön tarjoamisvelvoitteen rikkominen ja muut arkipäivän rikkeet saadaan kriminalisoitua ja sanktioitua, Hänninen ehdottaa.