Blogi

13.3.2015

Opintotukirajauksen peruminen on oikein

Hallituksen päätöstä perua opintotuen rajoittaminen yhteen tutkintoon on osoitus opposition ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista. Olen erittäin iloinen siitä, että kansalaiset lähtivät liikkeelle vastustamaan opintotuen rajaamista. Opintotuki lienee sosiaaliturvamme uhatuin osa, sen verran usein sitä joudutaan puolustamaan erilaisilta huononnuksilta.

Vaalikauden viimeiset viikot ovat osoittaneet, että oppositiostakin voi vaikuttaa varsinkin, kun hallitus on käynyt näin heikoksi.

Puolustin opintotukea marraskuussa, kun hallituksen kaadettu esitys oli lähetekeskustelussa:

”Opintotukikuukausien määrä on jo nyt rajallinen. Ensimmäisen tutkinnon jälkeen jääneet tukikuukaudet ovat olleet hätävara niille valmistuneille, jotka eivät ole heikon työmarkkinatilanteen vuoksi löytäneet töitä, tai joiden 19-vuotiaana tekemä alavalinta on osoittautunut aikuistuessa vääräksi.”

”Kauniit puheet elinikäisestä oppimisesta ja henkilökohtaisista opintopoluista voidaan unohtaa, jos samalla tehdään juuri toiseen suuntaan vieviä päätöksiä opiskelumahdollisuuksien rajoittamiseksi. Jos Suomi aikoo jatkossakin kilpailla korkealla osaamisella, täytyy osaamiseen myös ymmärtää panostaa.”