Blogi

3.3.2015

Kirjallinen kysymys joukkoliikenteen rahoituksesta ja tasa-arvosta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus supistaa joukkoliikenteelle antamaansa ostotukea. ELY-keskuksella on tänä vuonna käytössään noin 500 000 euroa vähemmän liikenneostoihin kuin vuonna 2014. Keskuksessa varaudutaan lisäksi ostosopimusten purkamiseen ainakin noin 300 000 euron arvosta. Lisäksi leikkauksia on tiedossa Kajaanin ja Raahen seutujen ELY-keskus turvaa liikenteen ostoilla turvataan peruspalveluja, joten leikkaukset kohdentuvat välttämättä niihin. Leikkaukset koskevat kymmeniä vuoroja ja useita liikennöitsijöitä eri puolella toimialuetta. Kyse on siis rahoituksen leikkaamisesta, ei matkustajien vähenemisestä johtuvasta palvelun vähentämisestä.

Vähennykset iskevät tänä vuonna hallitsemattomasti, sillä kaikki ELY-keskuksen solmimat ostosopimukset ovat suunnitellusti katkolla vuoden 2016 keväällä. Esimerkiksi Raahen kaupungissa supistukset tarkoittavat yhdeksän junavuoroyhteyden loppumista Vihannin rautatieaseman ja Raahen kaupunkikeskustan väliltä (35 km). Leikkaukset kohdistuvat viikonloppuvuoroihin. Valtionosuuksien samaan aikaan pienentyessä kunnat eivät pysty korvaamaan lakkautettavia yhteyksiä omin varoin. Pohjois-Suomessa monilla alueilla markkinaehtoinen liikennöintikään ei ole kannattavaa, joten tuhannet asukkaat ovat jäämässä mottiin junaliikenteeltä.

Junabussiyhteydet ovat tärkeitä niin kansalaisille kuin yrityksillekin. Junayhteyksien nopeutuessa ympäristöystävällinen juna kilpailee usein lentokoneen kanssa. Hyviä liikenneyhteyksiä tarvitsevat myös Pohjois-Suomeen suunnitellut suurhankkeet. Oulun ja Seinäjoen välille tehdyt radan parannustyöt menettävät merkitystään, jos junayhteyksiä samalla supistetaan junabusseja Kohtuuhintaisia ja riittävän kattavia liikenneyhteyksiä voi pitää perusoikeuksina. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa mahdollisuus liikkumiseen, harrastamiseen, asiointiin ja työssäkäyntiin taataan myös niille, jotka eivät omista autoa vähävaraisuuden tai muiden syiden takia.

ELY-keskuksille tulee saada lisärahoitusta joukkoliikenteen tason säilyttämiseksi. Myös VR voidaan velvoittaa järjestämään jatkoyhteydet kaupunkikeskuksiin alueilla, joilla markkinaehtoinen liikenne ei ole kannattavaa.

Mitä liikenneministeri aikoo tehdä junabussi- ja linja-autoyhteyksien turvaamiseksi alueilla, joilla markkinaehtoinen liikennöinti ei ole kannattavaa?

Helsingissä 3.3.2015
Katja Hänninen