Blogi

10.2.2015

Vanhustenhoidossa riittäisi töitä

Vieressä olevan puheesta ei saa selvää. Tuolilta nouseminen käy hitaasti. Polvet eivät taivu normaalisti. Portaita ei pysty nousemaan ilman kaidetta. Sormet eivät meinaa saada pitävää otetta tavaroista.

Osallistuin eduskunnassa lähi- ja perushoitajaliitto Superin tilaisuuteen, jossa pääsin kokeilemaan Age Man -ikäpukua. Se auttaa kokemaan, miltä maailma tuntuu, kun on vanha, rajoittamalla kuuloa, näköä ja liikkumista. Kokemus oli valaiseva ja mieleenpainuva. 

Tällä vaalikaudella säädettiin uusi vanhuspalvelulaki, mikä oli Vasemmistoliitonkin tavoitteena. Kunnat saivat lain toimeenpanoon ylimääräistä rahaa. Näiden rahojen perään vasemmiston valtuutetut ovat kyselleet Raahessakin, ja esitimme eräässä vaiheessa syksyn budjettikäsittelyä, että rahaa olisi lisätty vanhuspalveluihin.

Eniten keskustelua vanhuspalvelulaissa herätti laitoshoidon henkilöstömitoitus, jota ei valitettavasti kirjattu sitovasti lakiin. Vaarana on, että annettu suositus henkilöstön minimimäärästä muuttuu maksimiksi. Tällöin vanhustenhoiva voi huonontua siellä, missä siihen nyt käsipareja riittäisikin.

Kun puhutaan uusien työpaikkojen luomisesta, esillä ovat yleensä biotalouden ja rakennusalan mahdollisuudet. Kuitenkin vanhustenhoidossa on vajausta työntekijöistä. Henkilökunnan lisääminen vanhuspalveluihin ei välttämättä kasvata taloutta samalla tavoin kuin teollisuus, mutta veroja hekin maksavat – puhumattakaan vaikutuksista vanhusten ja töihin pääsevien hyvinvointiin.

Muistiliitto kerää kansanedustajaehdokkaiden sitoumuksia muistityöhön. Muistisairaita on tavattu pitää ”vanhuudenhöperöinä”, mutta nykyään hyvällä hoidolla, tuella ja kuntoutuksella voidaan tehdä ihmisarvoinen elämä mahdolliseksi sairaudesta huolimatta.

Olen sitoutunut kansanedustajan edistämään muistiystävällisen Suomen tavoitteita. Muistiystävällisessä yhteiskunnassa aivoterveyden edistäminen ja muistioireiden varhainen tunnistaminen otetaan vakavasti. Tällä hetkellä yli 120 000 suomalaista – läheisineen – kärsii etenevästä muistisairaudesta.

Kolumni on julkaistu Raahen Seudussa 10.2.2015