Blogi

14.1.2015

Varhaiskasvatuslaista ei voi tehdä säästölakia

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen pitää lapsen edun korostamista uudessa varhaiskasvatuslaissa välttämättömänä. Hallituksen muut suunnitelmat toimivat kuitenkin tätä tavoitetta vastaan.

– Rehellisempää olisi esittää lapsen subjektiivisen päivähoito-oikeuden romuttamista jo tässä yhteydessä, jolloin ristiriita lapsen edun kanssa tulisi selvästi näkyviin. Varhaiskasvatuslaista ja siihen liittyvistä laeista ei saa tehdä säästölakeja, Hänninen vetosi.

Kansanedustaja ennakoi varhaiskasvattajien kelpoisuuksista tulevan erimielisyyksiä lakiuudistuksen myöhemmässä vaiheessa. Hänen mukaansa rakennepaketeissa päätetty kelpoisuusvaatimuksien höllentäminen ja niissä säästäminen ei tule kysymykseen lapsen edun mukaisessa päivähoidossa. Ammattikorkeakoulu- ja yliopistotutkintojen antamista kelpoisuuksista tulee Hännisen mielestä löytää myös koulutusjärjestelmän tavoitteiden ja tarkoituksen kannalta oikea linjaus.

Laissa halutaan korvata nykyiset palvelu-, hoito- ja kuntoutussuunnitelmat uudella varhaiskasvatussuunnitelmalla. Hänninen huomautti, että on syytä varmistaa uudenlaisen suunnitelman kelpaavan myös tahoille, jotka vaativat esimerkiksi kuntoutussuunnitelmaa ehtona erilaisille palveluille ja tuille.