Blogi

14.1.2015

Kielipolitiikkaa Venäjä-suhteiden parantamiseen

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen uskoo kielipolitiikan voivan vähentää Venäjän ja muiden maiden vastakkainasettelua. Maailman kahdeksanneksi puhutuimpana kielenä venäjän ei pitäisi jäädä valtapelin nappulaksi, Hänninen sanoi eduskunnan käymässä keskustelussa Suomen ja Venäjän välisistä suhteista.

– Venäjän hallinto pitää mielellään omilla tavoillaan muiden maiden venäjänkielisten vähemmistöjen puolia. Oman kielipolitiikkansa suhteellisen hyvin ja rauhanomaisesti hoitanut Suomi voisi olla tiennäyttäjä muulle maailmalle, Hänninen totesi.

Hänninen totesi, että yhä autoritaarisemmaksi muuttuvan Venäjän hallinnon toimet Ukrainassa on helppo tuomita samoin kuin opposition ja vähemmistöjen kansalaisoikeuksien polkeminen. Hänen mielestään maiden väliset pitkäaikaiset yhteistyö- ja kauppasuhteet antavat Suomelle mahdollisuuden toimia jopa ristiriitojen sovittelijana. Kansanedustaja mainitsi myös, että maamme sotilaallisella puolueettomuudella suuri merkitys, ja kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden edistäminen onnistuu parhaiten sotilasliitto Naton ulkopuolella.