Blogi

17.12.2014

Liikenneverkon rapauttaminen ihmetyttää

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen vaati eduskunnan budjettikeskustelussa panostuksia liikenneverkkoon, jonka korjausvelka on arvioitu jo miljardien suuruiseksi. Hän otti esimerkiksi Taivalkoskelle suunnitellun Mustavaaran kaivoksen rekkakuljetukset Raaheen rakennettavaan sulattoon.

– Kun kaivospolitiikkaa saadaan uudistettua ja Pohjois-Suomeen turvallista kaivostoimintaa, tie- ja rautatieverkon täytyy olla kunnossa, Hänninen vaatii.

– En ymmärrä, miksi päästämme liikenneverkon rapautumaan. Eikö hyvillä liikenneyhteyksillä tosiaan ole mitään mekritystä yritysten toiminnalle, matkailulle, palvelujen saavutettavuudelle ja asumistyytyväisyydelle tai talouskasvulle?

Hännisen mielestä parasta liikenneturvallisuutta ovat hyväkuntoiset tiet ja kevyen liikenteen väylät. Moni kouluteiden kuolonkolari estettäisiin rakentamalla turvallisia risteyksiä ja pyöräteitä.

Raahelainen Hänninen teki budjettiin muutosehdotuksen, joka olisi palauttanut Oulu ja Kajaanin välisen valtatie 22:n parantamiseen 5,8 miljoonaa euroa ensi vuodelle. Hallitus vähensi saman verran rahaa valtionvarainministeriön esittämästä määrärahasta.

– Yhteyden kehittäminen paitsi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun myös itä- ja länsirajan välillä on teollisuudelle, palveluille ja matkailulle tärkeää. Valtatie 22:n rahoitusta leikattiin jo kevään kehysriihessä 30 miljoonalla, mikä jäänee seuraavan hallituksen korjattavaksi virheeksi, Hänninen totesi aloitteestaan.