Blogi

9.12.2014

Uskoa parempaan

Kolumni julkaistu Raahen Seudussa 9.12.2014

Raahen kaupunginvaltuusto hyväksyi eilen ensi vuoden talousarviot niin kaupungille kuin hyvinvointikuntayhtymälle. Kehittyvässä, hyväntuulen kotikaupungissamme on eletty usean vuoden ajan taloudellisen epävarmuuden aikoja. Leikkauksia ja säästöjä on etsitty ja toteutettu loppujen lopuksi aika niukoin tuloksin.

Vaikka yhdistymissopimuksen mukaan nykyinen palvelurakenne ja lähipalveluverkko on säilytettävä kummankin kunnan alueella vähintään neljän vuoden ajan, on yhdessä sovittuja kouluinvestointeja peruttu ja eilen listalla ollut Vihannin lukion lakkauttaminen. Suurhankkeisiin kaupunkimme tuntuu varautuvan kaavoituksen ja tonttivarannon avulla, mutta uusia ja nykyisiä kuntalaisiamme varten meidän tulee huolehtia myös toimivasta lähipalveluverkostosta eli kouluista ja terveyspalveluista.

Ostovoiman negatiivisesta kehityksestä ja heikoista kasvu- ja työllisyysennusteista huolimatta Raahen kaupungilta löytyy uskoa parempaan huomiseen. Tästä osoituksena on tulevat välttämättömät koulu- ja päiväkoti-investoinnit, jotka luovat paikkakunnalle työtä ja piristävät näin ollen myös kuntataloutta.

Taloudellisia haasteita riittää kunta- ja sote-uudistusten sekä ikärakenteen tuomien palvelutarpeiden kasvun keskellä. Raahen ja koko seutukuntamme kannalta onkin elintärkeää varautua tuleviin muutoksiin ja puhaltaa yhteen hiileen niin toisen asteen koulutuspaikkojen säilyttämiseksi kuin myös sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamiseksi mahdollisimman lähellä alueemme kuntalaisia. Vastuu peruspalveluiden saatavuudesta ja toimivuudesta on kaupungin päättäjien yhteinen vastuu.

Raahen kaupungin talousarviossa on lähdetty siitä, että nykyiset palvelut säilytetään. Nuorten, lasten, vanhusten ja vammaisten palveluista huolehtiminen on tärkeä viesti meiltä päättäjiltä kuntalaisille. Sosiaalityöhön kuten lastensuojeluun ja ennalta ehkäiseviin perhepalveluihin panostaminen kertoo päättäjien arvomaailmasta. Kunnassa, jossa kaikista heikoimmassa olevista välitetään aidosti, ei kukaan jää ilman asianmukaista ja riittävää apua.