Blogi

14.11.2014

Laillista veronkiertoa ei saa hyväksyä

Veronkierto on ollut viikon puheenaihe, joka huipentui eilen eduskunnan kyselytunnilla. Laillista veronkiertoa tosin kutsutaan verosuunnitteluksi ja vero-optimoinniksi – joka tapauksessa kyse on suurista yritysvoitoista maksettavien verojen välttelystä.

Ylen MOT-ohjelma paljasti maanantaina suomalaisyritystenkin tehneen Luxemburgin verottajan kanssa salaisia sopimuksia verotuksestaan. Yksi verotettavia tulojaan Luxemburgiin kierrättävä yritys on rakennusyhtiö SRV, joka on valittu rakentamaan näyttävästi osittain hyväntekeväisyydellä rahoitettavaa lastensairaalaa.

Tiedot Luxemburgin verosopimusjärjestelmästä ovat herättäneet epäilyä EU:n komission puheenjohtajana aloittaneen Jean-Claude Junckerin sopivuudesta tehtäävänsä. Hän on toiminut pitkään maan hallituksessa niin valtionvarainministerinä kuin pääministerinäkin. Verovälttelyn arkkitehtina toimiminen ei taida olla sellaista kokemusta ja asiantuntijuutta, mitä verovajeesta kärsivä Eurooppa johtajissaan arvostaa.

Eilen kyselytunnilla pääministeri Stubb puolusteli Junckeria, ja sanoi tämän toimien olleen laillisia. Oikea kysymys olisi, onko hän toiminut moraalisesti oikein – siis paitsi lain kirjaimen myös sen hengen mukaisesti? Laillisuuden puolustelu on sikäli vaikeaa, että kuolemantuomio ja kivittämällä teloittaminenkin on monissa maissa laillista mutta kansainvälisesti arvioiden epäeettistä ja tuomittavaa.

Pääministerin ja oikeiston suhtautuminen asiaan on huomattavaa myös siksi, että porvarileirissä syntyy helposti moraalipaniikki esimerkiksi ”passivoivista” sosiaalietuuksista tai maahanmuuttajaperheiden lastenvaunuista.

Kestävyysvajeeksi kutsutussa verovajeessa ei ole kyse vain pimeistä palkoista ja kassan ohi viedyistä pikkuostoksista. Siinä on kyse ennen kaikkea suuyritysten aggressiivisesta verosuunnittelusta veronmaksun minimoiseksi, palkkatulojen muuttamisesta vähemmän verotetuiksi pääomatuloiksi ja yritysomistusten piilottamisesta hallintarekistereihin. Kansanedustaja Anna Kontula ja toimittaja Taneli Hämäläinen julkaisivat alkuviikosta näihin ongelmiin ja niiden ratkaisuehdotuksiin syventyvät selvityksen Varjotalous – Suomenkin asia, joka on luettavissa täällä.

Verovajetta paikataan Vasemmiston vaihtoehtobudjetissa lisäksi muun muassa varallisuusveron palauttamisella, mitä pidänkin itse tärkeänä. Tämä auttaisi osaltaan myös harmaan talouden torjumista, kun varallisuustiedot olisivat julkisia.

Kyselytunnilla pääministeri Stubb otti kielteisen kannan EU:n laajuisen yhteisöveron minimitason säätämiseen ja ymmärsi tahallaan väärin Jutta Urpilaisen asiasta esittämän kysymyksen. Hän on kyllä puhunut vero-optimoinnin pelisääntöjen laatimisesta unionissa, mutta ilmeisesti kyse ei ole näin tehokkaista toimista verokilpailun kitkemiseksi. Verokilpailu vähentää verotuloja ja vääristää kilpailua, kun se suuntaa alhaisen verotuksen maihin yritysten investointeja, joita ne muutoin tekisivät esimerkiksi koulutetun työvoiman maihin.