Blogi

4.11.2014

Puheet elinikäisestä oppimisesta voidaan unohtaa

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen pitää esitystä opintotuen rajaamiseksi toisesta samantasoisesta korkeakoulututkinnosta vääränä lääkkeenä kuviteltuun ongelmaan.

– Opintotukikuukausien määrä on jo nyt rajallinen. Ensimmäisen tutkinnon jälkeen jääneet tukikuukaudet ovat olleet hätävara niille valmistuneille, jotka eivät ole heikon työmarkkinatilanteen vuoksi löytäneet töitä, tai joiden 19-vuotiaana tekemä alavalinta on osoittautunut aikuistuessa vääräksi, Hänninen sanoo.

Opiskelijajärjestöt ovat huomauttaneet, ettei alan vaihtaminen kesken opintojen ole yhtä vaivatonta kuin hallitus antaa ymmärtää. Lisäksi valmistumisen jälkeen alanvaihtoon voi olla pakottavia, esimerkiksi terveydellisiä, syitä.

– Kauniit puheet elinikäisestä oppimisesta ja henkilökohtaisista opintopoluista voidaan unohtaa, jos samalla tehdään juuri toiseen suuntaan vieviä päätöksiä opiskelumahdollisuuksien rajoittamiseksi. Jos Suomi aikoo jatkossakin kilpailla korkealla osaamisella, täytyy osaamiseen myös ymmärtää panostaa, kansanedustaja vaatii.