Blogi

3.11.2014

Koulutuksen tasa-arvo turvattava

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen pelkää ammatti- ja lukiokoulutukseen suunniteltujen leikkausten rapauttavan koulutuksellista tasa-arvoa. Hän yhtyy opettajajärjestöjen huoleen siitä, ettei 5-6 prosentin leikkauksia voi tehdä karsimatta koulutuksesta ja sen järjestämispaikoista.

– Vaarana on, että yhä useammat 16-vuotiaat joutuvat muuttamaan koulun perässä pois kotoa. Tämä asettaa perheet eriarvoiseen asemaan, sillä monilla ei ole mahdollisuutta rahoittaa asumista ja elämistä kahdella paikkakunnalla, Hänninen toteaa. 

– Suomen koulutuspoliittiset uudistukset näyttävät pelkältä leikkaamiselta ja keskittämiseltä sen sijaan, että panostettaisiin esimerkiksi koulutuksen digitaaliseen kehitykseen ja koko yhteiskuntaa hyödyttävän kouludemokratian lisäämiseen. Koulutuksellinen tasa-arvo on parhaita vasta-aineita luokkayhteiskunnalle, jossa vanhempien varallisuus määrittää lasten tulevaisuuden mahdollisuudet.

Raahelainen Hänninen muistuttaa, että ammattikorkeakoulutuksen keskittämisellä haluttiin vähentää koulujen ylläpitäjien määrää ja samalla lähti korkeakoulutus useilta paikkakunnilta. Muun muassa Raahen perinteikäs insinöörikoulutus loppui yt-neuvottelujen myötä Oulun ammattikorkeakoulun keskittäessä toimintojaan.