Blogi

17.10.2014

Päivystysasetuksesta vilkas keskustelu eduskunnassa

Vasemmistoliiton Katja Hännisen ja kuuden muun kansanedustajan tekemä lakialoite synnytysten turvaamisesta ensi vuonna voimaan tulevassa päivystysasetuksessa oli eilen lähetekeskustelussa. Parikymmentä kansanedustajaa lähetti lakialoitteesta oman saatteensa sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

– Lakialoitteen perimmäinen tarkoitus on turvata synnytystoiminnan jatkuminen nykyisissä yksiköissä potilasturvallisuutta vaarantamatta. Tärkein perustelu alueellisen tasa-arvon lisäksi on matkasynnytysten riskien välttäminen, Hänninen totesi. 

Terveydenhuoltolain perusteella annetun päivystysasetuksen siirtymäajan jälkeen synnytykset loppuisivat jopa yli 1000 synnytystä vuosittain hoitavista matalan riskin sairaaloista. Yhä suurempi osa synnytyksistä siirtyisi ambulansseihin ja muihin autoihin. Tutkimuksen mukaan vauvalla on moninkertainen riski kuolla syntyessään matkalle. Keskustelussa tuli esiin se, että vastasyntyneen hoito pienemmässä sairaalassa on joka tapauksessa laadukkaampaa kuin tien päällä. Synnytystoiminnan lisäksi päivystysasetus ajaa alas esimerkiksi mielenterveyspalvelujen yksiköitä.

Hallitus on kiirehtinyt päivystysasetuksen voimaantuloa. Viime viikolla jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Hänninen tiedustelee peruspalveluministeriltä, miksi päivystysasetuksen voimaantuloa on kiirehditty ja onko asiassa huomioitu samaan aikaan tapahtuvan sote-uudistuksen vaikutukset.

– Säästöjä tällä keskittämisellä ei tule, Hänninen muistutti eduskunnassa ja viittasi kokemuksiin Raahen sairaalan synnytystoiminnan lakkauttamisesta.

Synnytysten turvaamiseksi on tehty myös kansalaisaloite, joka sai taakseen lähes 66 000 suomalaista. Hänninen toivookin, ettei aloitteen anneta raueta vaalien vuoksi, ja että se käsiteltäisiin jo ennen päivystysasetuksen voimaantuloa.