Blogi

14.10.2014

Demokratian ytimessä

Kolumni Raahen Seudussa 14.10.2014

Tänään vietetään Demokratiapäivää. Tuoreet esimerkit modernin kansanvallan nykytilasta osoittavat demokratiatyön tarpeellisuuden.

Raahen kaupunginhallitus käsitteli viime viikolla kuntalaisaloitetta, jossa vaaditaan kaupungilta aktiivista toimintaa tuulivoimakylien asukkaiden edunvalvojana. Kokouksessa oli käsittelyssä myös Annankankaan ja Nikkarinkaarron tuulivoimapuistojen osayleiskaavaehdotukset. Jostain syystä kaavaehdotukset olivat asialistalla ennen kuntalaisaloitteen käsittelyä, vaikka johdonmukaista olisi ollut käsitellä aloite ennen tuulivoimakaavoja. Pienellä muotoseikalla päättäjät olisivat voineet näyttää, että aloitteilla on merkitystä ja ne vaikuttavat päätöksentekoon. Kaupunginhallituksen enemmistö ei kuitenkaan halunnut muuttaa käsittelyjärjestystä.

Kuntalaisten luottamusta päättäjiin ja demokratian välineisiin ei paranna sekään, että tuulivoima-aloite tuotiin hallituksen käsittelyyn myöhässä, lain asettaman kuuden kuukauden määräajan jälkeen. Kaupunki aivan oikein pahoittelee käsittelyn myöhästymistä, ja toivottavasti tästä otetaan opiksi.

Valtakunnan tasolla eduskunnalle on annettu kuusi kansalaisaloitetta, joita on ollut mahdollista tehdä reilun puolentoista vuoden ajan. Nurin ovat menneet jo aloitteet turkistarhauksen lopettamisesta sekä energiatodistuslain muuttamisesta. Tasa-arvoinen avioliittolaki saattaa tehdä ensi kuussa poikkeuksen, mutta muille aloitteille taitaa tulla kylmää kyytiä.

Näyttää nimittäin siltä, ettei kansalaisaloitteesta ole haluttu aitoa vaikuttamisen kanavaa. Ensin ne meinattiin haudata valiokuntiin, kuten käy alle sadan kansanedustajan allekirjoittamille aloitteille. Nyt eduskuntakäsittelyn hitaus aiheuttaa sen, ettei kansalaisaloitteita ehditä käsitellä ennen vaalikauden loppua, jolloin kymmenientuhansien kansalaisten kannattamat aloitteet raukeavat.

Julkisen vallan perustuslaillinen tehtävä on edistää kansalaisen mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon. Kuntalais- ja kansalaisaloitteet toteuttavat tätä tehtävää vain, jos päättäjät kunnioittavat aloiteoikeutta ja takaavat aloitteille asiallisen käsittelyn. Tähän täytyy tehdä muutos.