Blogi

3.10.2014

Vasemmistoliiton Hänninen iloitsee päivystysasetus-kansalaisaloitteen suosiosta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen on erittäin tyytyväinen päivystysasetusta ja synnytyksiä koskevan kansalaisaloitteen saamaan tukeen. Kannatusilmoituksia keräävän kansalaisaloite.fi-sivuston mukaan kansalaisaloite on rikkonut eduskuntakäsittelyyn vaadittavan 50 000 allekirjoituksen rajan.

– Nyt eduskunta joutuu ottamaan perusteellisesti kantaa synnytystoiminnan jatkumiseen niissä yksiköissä, joiden toimintaa päivystysasetuksen vaatimukset uhkaavat, Hänninen toteaa.

Terveydenhuoltolakiin perustuva päivystysasetus on tulossa voimaan vuoden 2015 alussa ja synnytystoiminnan osalta 1.6.2015. Synnytykset uhkaavat loppua jopa yli 1000 synnytystä vuosittain hoitavista matalan riskin sairaaloista. Kansalaisaloitteella halutaan turvata palvelujen alueellinen tasa-arvo sekä välttää matkasynnytysten riskit.

Kansanedustajat Katja Hänninen (vas) ja Antti Rantakangas (kesk) tekivät syyskuussa lakialoitteen, joka on sisällöltään sama kuin kansalaisaloitteessa. Aloite keräsi kuuden muun kansanedustajan allekirjoitukset. Sen tarkoituksena oli osaltaan vauhdittaa kansalaisaloitteen nimienkeruuta. Kansalaisaloitteen 50 000 allekirjoitusta tuli täyteen lähes viime hetkellä, sillä se umpeutuu 10. lokakuuta.

– Olen tosi iloinen siitä, että ihmiset eri puolilla Suomea lähtivät liikkeelle vaikuttaakseen heille tärkeää asiaan, Hänninen sanoo.