Blogi

1.10.2014

Vasemmistoliiton Hänninen puolusti lapsilisiä ja pakolaislasten oikeuksia

Vasemmistoliiton raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen kritisoi hallituksen esityksestä ulkomaalaislain ja säilöönottolakien muuttamiseksi. Hän kiinnitti keskiviikkona eduskunnan lähetekeskustelussa huomiota lasten säilöönottoihin, joista hallitus ei halua kokonaan luopua YK:n suositusten vastaisesti.

– Lasten säilöönotoista halutaan luopua, mutta tämä ei koskisi vanhempiensa kanssa tulevia lapsia. Lisäksi ilman vanhempiaan tuleva alaikäinen eristettäisiin täysi-ikäisistä sukulaisista ja ystävistään. Lapsi ei kuulu kaltereiden taakse, Hänninen vetosi.

Kansanedustaja huomautti, että lakiesityksessä normalisoidaan lasten säilöönotto. Sitä ovat vastustaneet muun muassa Amnesty, Ihmisoikeusliitto ja Suomen Punainen risti. Vapaaehtoisen paluun ohjelmalla halutaan puolestaan kiristää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita: jos henkilö ei palaa konfliktialueelle, jolta on paennut, hänestä tehdään paperiton siirtolainen vailla oikeutta työntekoon, toimeentuloon, asuntoon ja terveydenhuoltoon.

Hänninen puolusti lähetekeskustelussa myös aloitettaan lapsilisäleikkausten perumisesta. Hänen mukaansa lapsilisää leikataan monilta ja tilalle esitetyllä monimutkaisella lapsivähennyksellä annetaan harvoille. Silti todellinen säästö jää pieneksi.

– Lapsilisässä on kyse lapsen oikeudesta. Lakiesityksen perusteluissa myönnetään, että leikkaus lisää väistämättä lapsiköyhyyttä, Hänninen muistutti.