Blogi

27.9.2014

Budjettialoitteet lapsilisistä ja valtatie 22:sta

Vasemmistoliiton raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen teki valtion ensi vuoden talousarvioon kaksi aloitetta. Ensimmäisen tavoitteena on hylätä lapsilisien leikkaus, ja toisessa esitetään lisärahaa valtatie 22:n parantamiseen.

– Lapsilisäleikkaus iskee pahiten pienituloisiin perheisiin. Lisäksi siitä saatava säästö voi jäädä pieneksi, kun hyvitykseksi tulee monimutkainen lapsivähennys ja verohallinnon omat kulut, Hänninen perustelee.

Lapsilisien leikkauksen peruminen oli tärkeässä osassa myös tiistaina käsitellyssä Vasemmistoliiton välikysymyksessä. Hänninen totesi keskustelussa hallituksen etsivän pikavoittoja ja syventävän siten kestävyysvajetta, jolla perustellaan hyvinvointivaltion rakenteiden romuttaminen.

Toinen talousarvioaloite esittää 5,8 miljoonan lisärahoitusta valtatie 22:n parantamiseen ensi vuonna Oulun ja Kajaanin välillä. Hallitus vähensi saman verran rahaa valtionvarainministeriön esittämästä määrärahasta.

– Yhteyden kehittäminen paitsi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun, myös itä- ja länsirajan, välillä on teollisuudelle, palveluille ja matkailulle tärkeää. Valtatie 22:n rahoitusta leikattiin jo kevään kehysriihessä 30 miljoonalla, mikä jäänee seuraavan hallituksen korjattavaksi virheeksi.