Blogi

14.8.2014

Näennäistä elvytystä ja työllistämistä

Kolumni julkaistu Kansan Tahdossa 14.8.

Valtionvarainministeri, demarien Antti Rinne lupaa budjettiesityksensä vauhdittavan työllistävää kasvua ja kotimaisia markkinoita ”kaikin mahdollisin keinoin”. Hallituksen sopima budjettikehys ei kuitenkaan anna tähän juuri tilaa vaan merkittävimmät elvytystoimet ovat leikkausten perumisia.

Kun perumaan lähdettiin, parempia kohteita olisivat olleet esimerkiksi perusturvan indeksien jäädytykset ja tuottavien valtionyhtiöiden kuten Rautaruukin ja Altian myynti.

Työllisyyden parantamisen tulee olla tämän ja seuraavan hallituksen kärkihankkeita. Valitettavasti työllisyyden puolesta on esitetty tähän mennessä suurempia sanoja kuin tekoja.

Työllisyysmäärärahoja jää jatkuvasti käyttämättä. Viime vuonna rahoja lisättiin kaksi kertaa jopa lisäbudjetilla, mutta silti rahaa käytettiin vähemmän kuin alkuperäisen budjetissa oli varattu rahaa, kertoi nettilehti Revalvaatio kesäkuussa. Ensi vuoden budjetissa TE-hallinnolle ollaan ohjaamassa jälleen lisäärahaa henkilöstön palkkaamiseen.

Lehdessä kiinnitettiin huomiota myös demarien voimakkaasti mainostaman nuorisotakuun tehottomuuteen. Viime vuoden alussa voimaantullut uudistus ei ole lyhentänyt nuorten työttömyysaikoja, vaan ne ovat ennemminkin pidentyneet.

Nuorisotakuun toimimattomuudesta kertovat myös tarinat, joissa työttömäksi jääneeltä nuorelta on evätty työmarkkinatuki, jos hän ei ole työssä ollessaan hakenut opiskelupaikkoja. Nuoret sanovatkin jo ”joutuvansa nuorisotakuun piiriin” vaikka sen alkuperäinen tarkoitus lienee ollut positiivisempi.

Budjettiesityksessä ja sen esittelyissä on käytetty tuttua kikkaa: uhkaillaan ensin suurilla leikkauksilla, leikataan sitten vähemmän ja esiinnytään lopuksi sankareina ja elvyttäjinä. Valtionvarainministeri kutsuu 88 miljoonan liikenneinvestointeja elvytykseksi vaikka tienpidosta leikattiin kehysriihessä 100 miljoonaa. Suunniteltuja pienemmät leikkaukset eivät ole elvytystä.

Ikävältä hämäykseltä vaikuttaa myös saamen kielipesien rahoituksen leikkaaminen. 150 000 euron vähennys on budjetissa mitättömän pieni summa, mutta vähemmistökielen opetuksen karsiminen aiheuttaa takuuvarmasti suurta vastustusta. Odotettavissa on, että rahoitus palautetaan budjettiin. Suuremmat leikkaukset jäävätkin sitten aran aiheen aiheuttaman keskustelun varjoon.