Blogi

7.7.2014

Ajatuksia tulevaan

Julkaistu Raahen Seudussa 7.7.2014

Olen saanut kansalaisilta arvokasta palautetta ja evästystä alkaneeseen tehtävään. Kiitos näistä.

Vajaassa vuodessakin ehtii vaikuttamaan asioihin lakialoitteiden ja muutosesitysten muodossa.

Tärkeintä kaikessa päätöksenteossa on ottaa huomioon he, joita päätökset eniten koskettavat. Yhteydenottojen perusteella kansalaisilla on suuri huoli vanhusten oikeudesta inhimilliseen ja riittävään hoivaan. Myös lapsen oikeudet, koulutus- ja työpaikkojen turvaaminen, oikeudenmukainen työelämä, riittävä perustoimeentulo sekä oikeus terveyspalveluihin asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta ovat arvoja, joiden eteen olen sitoutunut tekemään työtä.

Stubbin minihallitusneuvottelujen tulosta arvioisin kokonaisuutena työllistävien elvytysten osalta riittämättömänä ja verotuksen osalta suurituloisia edelleen suosivana. Hallituksen kaavailemat lapsiperheille suunnatut verovähennyksetkään eivät todennäköisesti auta heitä, jotka ovat kaikista kurjimmassa taloudellisessa asemassa. Verohelpotusten hyödyntäminen edellyttää yleensä ansio- tai pääomatuloja, ja niitähän ei kaikilla ole. Sen sijaan indeksien osittainen jäädytys, lapsilisien leikkaukset, useiden välillisten verojen, kuten energia- ja polttoaineveron kiristäminen, sekä lääkkeiden omavastuun korotus koskettavat eniten juuri pienituloisia.

Toisaalta en odottanutkaan oikeistolaisia arvoja edustavan hallituksen kykenevän päätöksissään huomioimaan leikkausten ja heikennysten vaikutuksia tavallisen kansalaisen arjessa selviytymiseen. Jos hallitus haluaisi oikeasti auttaa kaikista pienituloisimpia lapsiperheitä, niin se esittäisi Vasemmistoliiton tavoitteiden mukaisesti lapsilisien muuttamista etuoikeutetuksi tuloksi, jolloin lapsilisät eivät leikkaisi toimeentulotukea. Tällä hetkellä Suomessa jää noin 50 000 perhettä käytännössä ilman lapsilisiä samaan aikaan, kun muut perheet saavat lapsilisät muiden tulojen päälle. Tämä, jos mikä, on kansalaisten eriarvoistamista ja vastoin yhdenvertaisuusperiaatetta.