Blogi

27.6.2014

Pekanpäivien avajaispuhe 27.6.2014

Katja Pekanpäivillä 2014Arvoisa Pekanpäivien juhlayleisö, Raahen Seutu järjesti juhlavuoden kunniaksi lasten ja nuorten runokisan ja tämä seuraava runo on yksi kisaan osallistuneista upeista runoista. Koska joka päivä on ystävänpäivä, sopii runo hyvin myös tähän hetkeen.  Nimikin on osuvasti Hyvää ystävänpäivää sulle.

Hyvää ystävänpäivää sulle.
Oot kaveri ja frendi mulle.
Jos pääsisin sun kaa samaa matkaa
niin huomaan en turhaan tässä suossa kahlaa.
Sinun äänesi on kuin satakieli
sen korkeudesta sortui minun majan ovenpieli.

Mekin kuljimme Museonrantaan neljäsluokkalaisen Rasmuksen runoa mukaillen samaa matkaa; yhdessä iloiten, säästä välittämättä ja nauttien juuri tästä päivästä ja tästä hetkestä.

Pekanpäivillä, jos missään, tapaamme ystäviä läheltä ja kaukaa, ystäviä vuosikymmenten takaa ja ystäviä, joihin tutustuimme vasta tänään.

Nuorkauppakamarilaisten esittelemä Pekanpäivien juhlien perusajatus entisten ja uusien raahelaisten kohtaamisesta on säilynyt tapahtuman punaisena lankana vuosikymmenien ajan.

Pekanpäivät järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1972 nimellä Raahen alueen päivät. Myöhemmin juhlan nimeksi vakiintui kaupungin perustajan kreivi Pietari Brahen kunniaksi Pekan Päivät. Pekkapatsaan kukitus onkin yksi Pekanpäivien perinteinen ja odotettu kohokohta.

Hyvät läsnäolijat, tämä kulttuurihistoriallinen raahelaisia perinteitä vaaliva kotiseutujuhla on onnistunut yhdistämään vanhan ja uuden, historian ja nykyajan upealla tavalla. Perinteet ovat säilyneet, vaikka uusia moderneja aineksia on vuosien varrella tullut mukaan rikastuttamaan meidän omaa keskikesän juhlaamme.

Merellinen Raahe tarjoaa upeat puitteet erilaisille liikunta-, taide-, musiikki-, ja kulttuuritilaisuuksille. Tänäkin vuonna Pekanpäivien ohjelmistoon kuuluvat erilaiset kiertoajelut, näyttelyt, saaristoristeilyt ja liikuntaelämykset.

Raahe Festivaalien monipuolisesta musiikkiohjelmistosta löytyy jokaiselle jotakin ja Raahen Teatterin Kunnan koukkuja -näytelmä tarjoaa hulvatonta hupia koko perheelle. Tivoli Sariola, lauantain lastenjuhlat, perinteiset kävelymarkkinat, Putte-possun kiertoajelu Zetorilla, taide- ja valokuvanäyttelyt eri puolilla kaupunkia, Museojuna-ajelu sekä kymmenet muut tilaisuudet ja tapahtumat takaavat ikimuistoisia hetkiä koko viikonlopuksi.

Elämässä tarvitaan pieniä juhlahetkiä ja arjesta irrottautumisen mahdollisuuksia. Pekanpäivät tarjoavat näitä molempia. Vuosittain tuhannet tulevat, uudet, nykyiset ja vanhat raahelaiset kohtaavat iloisessa ja viihtyisässä kotiseutujuhlassa meren äärellä, Pohjois-Pohjanmaan toiseksi suurimmassa kaupungissa Raahessa.

Hyvät kuulijat, näin upean ja monipuolisen tapahtuman järjestäminen vaatii runsaasti aikaa, innostusta ja sitoutumista ja tietenkin tekijöitä.

Haluankin Raahen kaupungin ja omasta puolestani kiittää Teitä kaikkia Pekanpäivien suunnitteluun ja järjestelyihin osallistuneita: Raahen kulttuuritoimistoa, Raahe-Seuraa, Pekanpäivätoimikuntaa, Raahe Festivaalin järjestäjiä, Kauppakeskus Raahea, yrittäjiä ja yhdistyksiä, näytteilleasettajia, esiintyjiä, lukuisia vapaaehtoisia ja talkoolaisia. Teidän ansiostanne Raahe on jälleen maailmankartalla ja saan kunnian toivottaa meidät kaikki sydämellisesti tervetulleiksi nauttimaan Pekanpäivien monipuolisesta tapahtumakirjosta ystävien ja koko perheen voimin merelliseen hyvän tuulen Raaheen – kehittyvään kaupunkiin.