Vasemmistolle voitto: Energiayhtiöiden windfall-vero etenee

Iloitsen siitä, että vasemmistoliiton pitkäaikainen tavoite energiayhtiöille suunnatusta windfall-verosta saadaan maaliin. Eduskunta käy asiasta keskustelua tänään.

Tuskin mikään muu puolue Suomessa on ajanut energiayhtiöiden ylisuurten voittojen verottamista niin johdonmukaisesti kuin Vasemmistoliitto. Vasemmistoliitto on eri yhteyksissä jo yli kymmen vuotta puhunut windfall-verosta energiateollisuuden ansiottomille voitoille.  

Windfall-veron lisäksi olen itse ajanut energiayhtiöiden ylisuurten voittojen valvontaa. Eduskunnassa jättämässäni toimenpidealoitteessa vaaditaan, että Energiaviraston mandaattia laajennetaan verkkoyhtiöiden tuottojen valvonnasta kaikkien energiayhtiöiden tuottojen valvontaan.

Ei voi nimittäin olla millään tavalla oikeudenmukaista, että samaan aikaan kun monessa talossa kärsitään unettomista öistä karmaisevien sähkölaskujen vuoksi, monet energiayhtiöt takovat suuria voittoja.

Monien energiayhtiöiden voitot ovat ylisuuria ja ansaitsemattomia, koska poikkeukselliset olosuhteet ovat hyödyttäneet niitä. Suurimpia voittajia ovat ne sähköntuottajat, joiden tuotantokustannukset eivät ole mainittavasti nousseet energiakriisin aikana.

Voitot ovat siis johtuneet täysin olosuhteista, ei esimerkiksi siitä, että yhtiöt olisivat olleet innovatiivisia ja uutta luovia. On oltava päivänselvää, että ihmisten hädällä ei saa kukaan rahastaa.

Lisäksi haluan painottaa sitä, että windfall-vero on valtiontalouden kannalta järkevää ja myös ohjaa sähköyhtiöitä kohtuulliseen hinnoitteluun.

On toki tärkeää, että tämänkin uudistuksen vaikutuksia seurataan tarkasti ja tehdään tarpeen mukaan uusia toimia.

Energiakriisistäkin kärsivät eniten ne, joilla on jo ennestään niin tiukkaa, että taloudessa ei ole pelivaraa.

Jos ei ole isoja summia säästötileillä ja rahastoissa, suuret sähkölaskut voivat suistaa talouden jopa vuosiksi pois raiteiltaan. Me nykyiset keski-ikäiset, eli laman lapset tiedämme, että monesti myös taloudelliset ongelmat siirtyvät seuraavaan sukupolveen. Siksikin nykyinen tilanne on kriittinen ja avun on tultava ajoissa.

Share Button

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tue kampanjaa lahjoituksella!

Hyvä ja turvallinen elämä
❤️ tekoja ihmisen parhaaksi

Laitetaan yhdessä palvelut kuntoon, turvataan jokaiselle riittävä toimeentulo ja pidetään kaikki mukana!

Halutessasi voit tukea kampanjaa lahjoituksella:
tilille: FI75 5381 0320 1337 52
saajaksi Katja Hännisen tukiryhmä
viestiksi: Katja jatkoon

Kirjoitukset kuukausittain

Uutiskirje

Tilaa kirjeitä eduskunnasta!